Γέρμα

imgres80 χρόνια μετά, στην Ελλάδα του 2013, δέκα νέοι ηθοποιοί αναζητούν μέσα στο κλασικό κείμενο του ισπανού ποιητή Λόρκα το καθολικό και διαχρονικό εκείνο στοιχείο που φωλιάζει στον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αποφασίζουν να αφηγηθούν την ιστορία μιας γυναίκας που πηγαίνει κόντρα σε όλες τις κοινωνικές νόρμες, αμφισβητεί και εντέλει πράττει.

Μια πολυφωνική και ανατρεπτική εκδοχή της κλασικής τραγωδίας του Λόρκα, που αποθεώνει την μητρότητα ως υπέρτατη μορφή δημιουργίας και ελευθερίας και αντικατοπτρίζει το βαθύ υπαρξιακό κενό που κρύβεται πίσω από τις ασφυκτικά χαμογελαστές οικογενειακές φωτογραφίες. Ο πόθος για το παιδί που δεν έρχεται, μετατρέπεται σε εμμονή. Μια εμμονή ηλεκτρισμένη και ολοκληρωτική που φλογίζει το άνυδρο γυναικείο σώμα και το μεταμορφώνει σταδιακά από τοπίο ζωής σε τοπίο θανάτου.

Λίγα λόγια για το έργο
Η Γέρμα είναι μία γυναίκα άγονη κι έρημη. Ο Federico García Lorca χαράζει μια αιμάτινη πορεία που αποθεώνει την μητρότητα ως ύψιστη μορφή δημιουργίας και οδηγεί από το φως της γέννας στο σκοτάδι της ματαίωσης, από την Γυναίκα-Δημιουργό στην Γυναίκα-Αυτουργό. Ο ισπανός δραματουργός συνθέτει με ακρίβεια ένα πολυφωνικό, σκοτεινό τοπίο εγκλωβισμού,
όμοιο με υλικό τραγωδίας, όπου το αρσενικό στοιχείο –η ζωογόνος δύναμη- εξουσιάζει δια της απουσίας του και σιωπά εκκωφαντικά. Οι φωνές των γυναικών, με κορυφαία αυτή της Γέρμας, ξεπηδούν άναρχα πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες και διεκδικούν σθεναρά το δικαίωμα στη ζωή και τη δημιουργία.

Συντελεστές

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά/Κοστούμια: Αριάδνη Βοζάνη
Μουσική: Μαρουσώ Βαϊούλη, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Νάντια Πυθαρά
Μουσική επιμέλεια – διδασκαλία: Γιώργος Νικητόπουλος 
Επιμέλεια κίνησης : Πάρης Μαντόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη : Δέσποινα Μωυσιάδου
Φωτισμοί : Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες : Νίκος Λιβαθινός
Σχεδιασμός αφίσας-προγράμματος: Ειρήνη Κουμπαρούλη
Video teaser: Δέσποινα Μωυσιάδου
Παίζουν: Μαρουσώ Βαϊούλη, Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού, Σωτήρης Μεντζέλος, Δήμητρα Μπαλή, Νάντια Πυθαρά, Σάββας Σωτηρόπουλος, Μαρίνα Τσουμπρή
Το ρόλο της Γέρμας ερμηνεύουν σε διπλή διανομή η Μυρτώ Γκόνη και η Ειρήνη Κουμπαρούλη.

 

Vault Theatre Plus

Μελενίκου 26, Βοτανικός, +30 213 0356472 / +30694 59 93 870,

Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Είσοδος 10 ευρώ