Γ. Κατρούγκαλος: Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών (Video)

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών (Video)

Τους στόχους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση περιέγραψε ο υπουργός Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη, Γεώργιος Κατρούγκαλος στη κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τους υπουργούς Τρ. Αλεξιάδη και Β. Αποστόλου, για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.

Επιδιώκεται «εσωτερική αναδιανομή» και προσπάθεια αντιμετώπισης του ασφαλιστικού συστήματος με κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία δήλωσε ο υπουργός σημειώνοντας ότι είναι ανοικτός στο διάλογο και τις διορθωτικές επεμβάσεις αρκεί να μην καταργούνται οι βασικοί στόχοι ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν τριπλασιάζονται οι εισφορές των αγροτών ξεκαθάρισε ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας ότι καλούνται για φέτος να πληρώσουν οι αγρότες 129 ευρώ το χρόνο για να πάρουν την εθνική σύνταξη στο ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα και όχι τα 150 ευρώ που παίρνουν σήμερα που έχει την έννοια προνιακού επιδόματος και προβλέπεται να καταργηθεί το 2017. Επιπλέον τόνισε ότι την επόμενη χρονιά θα έχουν κέρδος. “Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας” πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι αγρότες, ανέφερε, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές. «Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες Β’ κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση» είπε ο κ. Κατρούγκαλος για να συμπληρώσει ότι «οι οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως αντέδρασαν οι δανειστές ο υπουργός υποστήριξε ότι οι δανειστές αντιμετώπισαν με σοβαρότητα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ άφησε ανοικτό το ζήτημα μεγαλύτερης αυτοτέλειας του ΟΓΑ κάτι που είναι στα αιτήματα των αγροτών και συζητήθηκε χθες όπως ενημέρωσε κατά την χθεσινή τους συνάντηση.

“Δεν θεωρούμε δίκαιο το φορολογικό σύστημα” και θα αλλάξει αλλά για τα ζητήματα των αγροτών δεν υπάρχει πρόβλεψη να αλλάξουν αυτή τη στιγμή καθώς βρίσκονται σε επεξεργασία δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Ενώ τόνισε ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές σε σχέση με τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας του αγρότη διευκρινίζοντας ότι “δεν είναι όλοι οι αγρότες στην ίδια κατάσταση” κάποιοι πληρώνουν λιγότερο από τη φορολογική τους δυνατότητα και κάποιοι πρέπει να έχουν ελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές. Αφαιρούνται από τα έσοδα του αγρότη και οι ασφαλιστικές εισφορές και πάρα πολλές δαπάνες που αφορούν το κόστος παραγωγής ξεκαθάρισε τέλος ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Κύριο ζήτημα του αγροτικού χώρου είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγής δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στην αρχική τοποθέτησή του τονίζοντας ότι υπάρχει άμεση ανάγκη εξειδίκευσης και οργάνωσης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ενώ πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία να περπατήσει η συνεργατικότητα στον αγροτικό χώρο. Σημείωσε ωστόσο ότι ο διάλογος  με τους αγρότες είναι απαραίτητος για την επίλυση των προβλημάτων.

“Καλώ τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος”.

Πηγή: http://www.avgi.gr