25.5 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Φυσικό αέριο: Ώρα αποφάσεων για την ΕΕ – Τα μέτρα που είναι στο «τραπέζι» και οι προτάσεις της κυβέρνησης

Με την πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην διεθνή χονδρική αγορά πηγαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει την πρόταση του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ζητώντας “γενναίες” αποφάσεις από την Ευρώπη απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.

Στα προτεινόμενα μέτρα προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. που έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν και θα τεθούν στο τραπέζι των “27” , γίνεται μεν αναφορά και στην επιβολή πλαφόν στην τιμή της αγοράς φυσικού αερίου, όμως μόνο στην περίπτωση ακραίου γεγονότος. Δηλαδή μόνο αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιχειρηματολογήσει υπέρ της θέσης το μέτρο να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς είναι κοινή η διαπίστωση ότι έρχεται ένας “δύσκολος χειμώνας”, και απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις από την Ε.Ε. για τη στήριξη των πολιτών της.

Η Ευρώπη καταβάλλει στη Μόσχα υπέρογκα ποσά για την τιμή του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα το γαϊτανάκι της ενεργειακής ακρίβειας να μην έχει τέλος.

Η κυβέρνηση κρατά μικρό καλάθι

Ωστόσο εκτιμά ότι… θετικές συνθήκες για να “ξυπνήσει” επιτέλους η Ευρώπη διαμορφώνει η πεποίθηση που υπάρχει στους κόλπους της και διεθνώς, ότι έρχεται παγκόσμια ύφεση αν δεν υπάρξουν άμεσα λύσεις.

Παγκόσμιοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος μίλησε για παγκόσμια αποσταθεροποίηση εάν η ενεργειακή κρίση – που εκτινάσσει τον πληθωρισμό – αλλά και η επισιτιστική κρίση, δεν επιλυθούν γρήγορα.

Προς εκταμίευση 300 δισ. ευρώ για ενεργειακές υποδομές

Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν επί της πρότασης της Κομισιόν για την εκταμίευση από τα ευρωπαϊκά ταμεία 300 δις ευρώ (πρόγραμμα “Repower EU”), τα οποία θα καλύψουν τρία πεδία: την εισαγωγή περισσότερου φυσικού αερίου από εναλλακτικές αγορές, στην ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην μεγαλύτερη προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ουσιαστικά το ποσό αυτό προέρχεται από δάνεια που δεν έχουν απορροφήσει κάποιες χώρες – μέλη. Τα κράτη θα μπορούν να αντλούν από το “ταμείο” αυτό φθηνά δάνεια, 10ετούς διάρκειας, με κάποια περίοδο χάριτος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το κυβερνητικό επιτελείο, εφόσον το σχέδιο υιοθετηθεί, η Ελλάδα υπολογίζει ότι μπορεί να λάβει περίπου 5 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά θα πρόκειται για δάνεια με μηδενικό επιτόκιο. Παράλληλα εκτιμάται ότι η χώρα θα μπορεί να διεκδικήσει επιδότηση ύψους 1 δις ευρώ, ποσό δηλαδή που δεν θα επιστραφεί.

Τα χρήματα αυτά ωστόσο δεν θα αφορούν σε νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Μένει να φανεί αν η χρηματοδότηση που θα κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις ενέργειας, θα οδηγήσει και στην ελάφρυνση των… οικογενειακών προϋπολογισμών.

Μητσοτάκης: Να δούμε τι θα κάνουμε τον δύσκολο χειμώνα

“Δεν θέλω να βρεθούμε σε μία κατάσταση, όπου θα δαπανούμε πόρους, επιδοτώντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον εθνικό προϋπολογισμό και η Ε.Ε. δεν θα μας υποστηρίζει.

Είναι πολύ σημαντικό να επενδύεις στο μέλλον και το πρόγραμμα “Repower EU”, είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία ως χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, σε ένα μήνα, σε τρεις μήνες, τι θα κάνουμε τον χειμώνα σχετικά με το πώς θα στηρίξουμε τις κοινωνίες μας» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, εκτιμώντας ότι ο χειμώνας του 2022 θα είναι… “δύσκολος”.

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων