Η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο

irlandoi

Με ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έκανε γνωστό χθες ότι αποδέσμευσε την τελευταία δόση του δανείου για την Ιρλανδία(650 εκατομμύρια ευρώ), γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της χώρας που ξεκίνησε το 2010.

Η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ το 2010 ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο και κατάφερε να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, περιορίζοντας τις δαπάνες της και αυξάνοντας τους φόρους ώστε να αναδιαρθρώσει την οικονομία της και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.

“Αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο”, είπε ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. “Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική”, σημείωσε ακόμα.

Αναμένεται ανάπρυξη της οικονομίας της Ιρλανδίας κατά περίπου 2% το 2014, με την ανεργία να έχει πέσει κάτω από το 13% (από 15,1% το 2012) και το Δουβλίνο ευελπιστεί ότι θα τα καταφέρει χωρίς γραμμή πιστώσεων ως μέτρο ασφαλείας απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών.