Το Ευρωκοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

eurokoinoboulio-aithousa-olomeleias

Το Ευρωκοινοβούλιο έπειτα από πρωτοβουλία της Άννυς Ποδηματά ζητά από την Κομισιόν την ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής με συγκεκριμένες ενέργειες, δεσμεύσεις και στόχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκτός από εθνικό.

Πιο συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο στην Oλομέλεια του Δεκεμβρίου θα συζητήσει και θα υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο θα ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την καθιέρωση μετρήσιμων και δεσμευτικών στόχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε κάθε μέλος ξεχωριστά.

Έπειτα από κοινή πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου ΄Aννυς Ποδηματά,  μαζί με την ευρωβουλευτή Mojca Kakus Kleva (S&D, Σλοβενία, προέκυψε η απόφαση.

Επιθυμούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει και να θεσπίσει συγκεκριμένους και δεσμευτικούς στόχους για την μείωση του «φορολογικού χάσματος»  στην Ε.Ε., αλλά και την ένταξη των στόχων αυτών στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»  ώστε να παρακολουθείται και να ελέγχεται η πρόοδος που επιτυγχάνει κάθε χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Σε σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Oικονομικών και Nομισματικών Υποθέσεων με την παρουσία του Επιτρόπου για φορολογικά και τελωνειακά θέματα, κ. Αλγκίρντας Σεμέτα , η κ. Ποδηματά επεσήμανε ότι η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής είναι ζητήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο στο εθνικό επίπεδο αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες και στο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος συμφώνησε από την πλευρά του επί της αρχής για τη διαμόρφωση δεσμευτικών στόχων στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χαρακτηρίζοντας την ιδέα ενδιαφέρουσα ενώ σχετικά με την εισαγωγή και εξέταση του θέματος της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» τόνισε ότι κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια βελτίωσης και διεύρυνσης αυτής  της διαδικασίας, κάτι που θα επιχειρηθεί και φέτος.