Εθνική η επόμενη μέρα

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2013 / ÓËÏÂÅÍÉÁ / ÅËËÁÄÁ-ÉÓÐÁÍÉÁ / EUROBASKET 2013 / SLOVENIA / GREECE-SPAINΗ αποστολή δεν εξετελέσθη. Ο στόχος του μεταλλίου δεν επιτεύχθηκε ποτέ. Ούτε καν η πρόκριση στα προημιτελικά και μέσω αυτής στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας ή… Παγκόσμιο Κύπελλο όπως θα λέγεται στο εξής. Αφού, λοιπόν, αποτύχαμε στο παρκέ, πλέον εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη διπλωματία.
Η Ελλάδα θα διεκδικήσει μία θέση στο επόμενο μεγάλο ραντεβού του μπάσκετ δια της πλαγίας οδού επιζητώντας μία από τις τέσσερις κάρτες ελεύθερης συμμετοχής (ή wild cards) που θα διανείμει η FIBA με δικά της κριτήρια, τα οποία δεν είναι συγκεκριμένα ή τουλάχιστον δεν έχουν ανακοινωθεί.
Η Εθνική μπορεί να ελπίζει βάσιμα πως θα είναι παρούσα σε ένα χρόνο στην Ισπανία (30/8-14/9). Και δεν ζητά καμία χάρη, πολύ απλά γιατί διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να είναι εκεί. Η Εθνική είναι τέταρτη στην κατάταξη της FIBA, πίσω μόνο από ΗΠΑ, Ισπανία και Αργεντινή . Παράλληλα, διαθέτει μία ομάδα με ισχυρή παράδοση, παρά τις αποτυχίες των τελευταίων χρόνων, και στηρίζει διαχρονικά το άθλημα. Παράλληλα δεν έχει χρειαστεί ΠΟΤΕ στο παρελθόν να… πέσει στην ανάγκη της FIBA για μία τέτοια κάρτα. Πέραν αυτών των ατού, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, εξακολουθεί να έχει καλές σχέσεις με τη FIBA World (που θα αποφασίσει για τις wild cards), σε αντίθεση με τη FIBA Europe, οι σχέσεις με την οποία έχουν χαλάσει.