«Οι δημοκρατίες, οι ποιοτικές δημοκρατίες οικοδομούνται πάνω στη συναίνεση. Πολύ φοβάμαι ότι για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες σε ένα κύκλο χαμένων ευκαιριών, για το κοινοβούλιο μας. Γιατί σήμερα έχουμε μια ευκαιρία, στην τρίτη ή τέταρτη παρέμβαση σχετικά με το ζήτημα, να θεσπίσουμε με όρους ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης, γιατί αυτό αρμόζει σε ένα τέτοιας φύσης ζήτημα, τη διευρυμένη συμμετοχή των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία μέσω της επιστολικής ψήφου», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.
«Συμφωνούμε ότι το ζητούμενο είναι η τόνωση της συμμετοχής; Συμφωνούμε. Συμφωνούμε ότι ο σκοπός της εισαγόμενης ρύθμισης είναι η διευκόλυνση των εκλογέων αυτών που, λόγω κατάστασης ή λόγω απόστασης ή λόγω εξόδων, αδυνατούν να μεταβούν στο οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα; Συμφωνούμε ότι δεδομένο είναι η σφοδρή επιθυμία των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετάσχουν στις εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές; Θα έλεγα ότι για τους εκτός της επικράτειας Έλληνες, η επιθυμία να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές είναι σφοδρότερη από την επιθυμία να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Ρωτήστε έναν Έλληνα στο Σικάγο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο τώρα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο Σίδνεϊ, στη Μελβούρνη», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε:
«Ενώ λοιπόν κάναμε καλή αρχή και ενώ συμφωνούμε σε όλα αυτά, η συνέχεια ήταν διαφορετική. Η εξάπτουσα αφορμή ήταν η κατάθεση, από την κ. υπουργό, αυτής της τροπολογίας που θεσπίζει την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Ας υποθέσουμε ότι ήταν αδόκιμος ο τρόπος. “Τροπολογία κλπ,κλπ, υπήρξε ή δεν υπήρξε προηγούμενη ζύμωση”. Ας το υποθέσουμε αυτό. Υπόθεση εργασίας. Είναι αυτός ο λόγος να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα; Είναι αυτός ο λόγος να στερήσουμε από συμπολίτες μας, που έχουν εκφράσει τη σφοδρή επιθυμία ή βρίσκονται σε δυσχέρεια άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, με άλλους τρόπους, να το στερήσουμε αυτό; Αντί να προσπαθούμε να εξεύρουμε πεδίο συνεννόησης, να σπεύδουμε σαν να έχουμε λυμένο το ζωνάρι για καυγά; Αρμόζει σε αυτής της εμβέλειας νομοθέτημα, αυτού του είδους η στάση;».
«Ας σταματήσουμε να διυλίζουμε τον κώνωπα, αλλά να καταπίνουμε την κάμηλο. Ας σταθούμε στη μεγάλη εικόνα. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτή την κατηγορία συμπολιτών μας, το δικαίωμα συμμετοχής στην κορυφαία μάλιστα στιγμή της δημοκρατίας από τη συμμετοχή στις εκλογές, και στις εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η ουσία και είναι κρίμα να φαλκιδεύεται η εικόνα από διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα. Τελικά νομίζω ότι όποιος φοβάται την επέκταση της επιστολικής στις εθνικές εκλογές, φαίνεται πως φοβάται τη διευρυμένη συμμετοχή», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Ας κάνουμε την υπέρβαση λοιπόν, μια και φτάνουμε στην ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, αφού είπαμε αυτά που έχει ο καθένας να πει, ας επιδείξουμε τους όρους της συναίνεσης που επιβάλλει αυτή η μεταρρύθμιση».
Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων