Επανεξέταση 746 ανεξιχνίαστων εγκλημάτων για σύνδεση με νεοναζί

naziuniform_403_355

746 ανεξιχνίαστα εγκλήματα που διαπράχθηκαν την τελευταία εικοσαετία θα εξετάσει η αστυνομία της Γερμανίας. Η επανεξέταση θα γίνει για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει περίπτωση να συνδέονται με τη δράση νεοναζιστικών οργανώσεων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας.

Οι αρχές έχουν ήδη εξετάσει 3.300 βίαια εγκλήματα —κυρίως δολοφονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας— που διαπράχθηκαν από το 1990 έως το 2011 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 726 υποθέσεις θα πρέπει να ερευνηθούν ξανά εις βάθος για να εξακριβωθεί εάν οι δράστες έχουν κάποια σχέση με την ακροδεξιά, εξήγησε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας.

Την ερχόμενη άνοιξη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της επανεξέτασης των φακέλων. “Θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε σε πόσες από αυτές θα επαληθευτούν” οι υποψίες των αρχών, κατέληξε ο Χέντρικ Λέργκες.

Μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990 έχουν καταγραφεί στη χώρα 63 ανθρωποκτονίες που αποδίδονται σε νεοναζιστές.

10 ανεξιχνίαστες δολοφονίες που διαπράχθηκαν την περίοδο 2000-2007 με θύματα οκτώ Τούρκους μετανάστες, έναν Έλληνα και μια Γερμανίδα αστυνομικό, συγκλόνισαν το 2011 τη Γερμανία από την αποκάλυψη ότι είχαν ρατσιστικά κίνητρα.

Οι αρχές επέρριψαν την ευθύνη για τους φόνους αυτούς σε μια νεοναζιστική οργάνωση. Δύο από τα μέλη της, οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ αυτοκτόνησαν μετά από μια αποτυχημένη ληστεία, φοβούμενοι ότι θα συλληφθούν. Το τρίτο μέλος, η Μπεάτε Τσέπε, συνελήφθη και αυτήν την περίοδο δικάζεται στο Μόναχο.

Όλοι τους ζούσαν επί πολλά χρόνια στη Θουριγγία και η αστυνομία δεν τους είχε ενοχλήσει. Αντιθέτως, απέδιδε τις δολοφονίες των μεταναστών σε “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” υποστηρίζοντας ότι τα θύματα εμπλέκονταν στο οργανωμένο έγκλημα.