Ενθουσίασε στη Γαλλία η νίκη Μέρκελ

2013010501923_120788647

Ενθουσίασε την γαλλική δεξιά ο θρίαμβος της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ η κεντροαριστερά έδωσε έμφαση από την πλευρά της, στη συνέχιση της γαλλογερμανικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενης Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), δήλωσε σχετικά με την νίκη της Καγκελαρίου: «Η γλώσσα της αλήθειας που μίλησε η καγκελάριος καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας γοήτευσε τους εκλογείς, που έχουν επίγνωση ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιτρέπουν την οικονομική ευημερία. Το SPD, ο γερμανικός σύμμαχος του Φρανσουά Ολάντ, που υποστήριζε την αύξηση των φόρων, υπέστη μια σκληρή ήττα».
Η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, στάθηκε στην άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD: «Με ανυπομονησία περιμένω να δω τι θα κάνει [η καγκελάριος Μέρκελ]. Κατά την εκστρατεία της, άφησε στο περιθώριο ορισμένα σημαντικά προβλήματα, παρά το ότι πολλοί Γερμανοί είναι αντίθετοι με τη συνέχιση των προγραμμάτων ‘διάσωσης’ (του δανεισμού χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους), τα οποία ήδη έχουν κοστίσει στη Γαλλία 72 δισ. ευρώ και την επιδείνωση του [δημόσιου] χρέους [της]. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η επιτυχία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), του αντιευρωπαϊκού κόμματος που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες και σχεδόν κατάφερε να μπει στην Μπούντεσταγκ. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν».