Ένοχοι κρίθηκαν οι 4 Χιλιανοί βασανιστές, που σκότωσαν 24χρονο ομοφυλόφιλο

Image.ashx

Ένοχους έκρινε το δικαστήριο του Σαντιάγο, τέσσερις Χιλιανούς επειδή τον Μάρτιο του 2012 ξυλοκόπησαν και βασάνισαν μέχρι θανάτου τον Ντανιέλ Σαμούντιο, έναν 24χρονο ομοφυλόφιλο.

Ένοχοι για το έγκλημα που συγκλόνισε τη Χιλή, κρίθηκαν οι: Πατρίσιο Αουμάδα Γκαράι, Αλεχάντρο Ανγκούλο Τάπια, Ραούλ Λόπες Φουέντες και Φαμπιάν Μόρα Μόρα.

Οι ποινές των τεσσάρων, που μπορεί να κυμαίνονται από οκτώ χρόνια μέχρι ισόβια κάθειρξη, θα ανακοινωθούν στις 28 Οκτωβρίου.

Ο Σαμούντιο δέχτηκε την επίθεση των τεσσάρων σε πάρκο στις 3 Μαρτίου 2012 και πέρασε έναν πραγματικό γολγοθά στα χέρια τους: επί έξι ώρες, τον χτυπούσαν, του ξέσκιζαν τις σάρκες και τον έκαιγαν με τσιγάρα. Ο άτυχος νεαρός υπέκυψε στα τραύματά του 25 ημέρες αργότερα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δήλωσε ότι οι τέσσερις ενήργησαν με «ακραία ωμότητα» και με «παντελή περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή».

Το στυγερό έγκλημα κινητοποίησε τους Χιλιανούς βουλευτές ώστε να ψηφίσουν νόμο για τα εγκλήματα μίσους, ο οποίος είχε μείνει στο συρτάρι για επτά χρόνια.

Για πρώτη φορά εισήχθη στο χιλιανό δίκαιο η αντίληψη της «αυθαίρετης διάκρισης» σε βάρος κάποιου λόγω του φύλου του, της θρησκείας του, της φυλής του ή της κοινωνικής κατάστασής του, τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του Ντανιέλ, με την ψήφιση του πρωτοποριακού κατά των διακρίσεων. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο «Νόμος Σαμούντιο».