Ενιαίο φόρο ακινήτων από το πρώτο τετραγωνικό σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων που έως σήμερα βρίσκονται στο φορολογικό απυρόβλητο, αναμένεται να επιφέρει το φορολογικό σχέδιο που προβλέπει για την ακίνητη περιουσία και έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», η κυβέρνηση αναμένεται να θεσπίσει έναν νέο ενιαίο φόρο ακινήτων σε αντικατάσταση του χαρατσιού που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί ούτε του 2010 χωρίς αφορολόγητο και με κλιμακωτές επιβαρύνσεις.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας και από το πρώτο τετραγωνικό ανεξάρτητα αν το ακίνητο είναι πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα, εξοχική, αγρομετάχιο, οικόπεδο εντός σχεδίου, κατάστημα, γραφεία κτλ.

Μόνο από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, στο υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν στην είσπραξη περίπου 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ περίπου το ίδιο ποσό αναμένεται να εισπράττει το κράτος από τη φορολογία των επαγγελματικών ακινήτων.

Πάντως, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη φορολογία οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.