Το ελληνικό χωριό με κατοίκους αλβανικής καταγωγής

sxoleio_asimoxori_aftodioikisi

Ελληνικό χωριό που στα δυτικά του συνορεύει  με την Επαρχία Κολόνιας της Αλβανίας, έχει κατοίκους αλβανικής καταγωγής. Οι μόνμιμοι Έλληνες κάτοικοι του το εγκατέλειψαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατοικείται μόνο από αλλοδαπούς.

Πρόκειται, για το ορεινό χωριό Ασημοχώρι, στην επαρχία Κόνιτσας, το οποίο κατοικείται το χειμώνα μόνο από Αλβανούς και από κανέναν ντόπιο.

Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν το χειμώνα, οι Έλληνες κάτοικοί του το επισκέπτονται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Το κλίμα που επικρατεί είναι μεταβατικό μεταξύ του μεσογειακού και του ηπειρωτικού, με ψυχρούς χειμώνες και θερμά καλοκαίρια. Οι βροχοπτώσεις είναι άφθονες και κυμαίνονται από 1.000 έως 1.400 χιλιοστά, όπως και οι χιονοπτώσεις στα υψόμετρα πάνω από τα 1.000 μέτρα.

Το Ασημοχώρι Κόνιτσας είναι από τις πιό ορεινές περιοχές της Ελλάδας, καθώς στα όρια του δήμου βρίσκονται η δεύτερη και η τρίτη ψηλότερη κορυφή της χώρας. Στα ανατολικά υψώνεται ο ορεινός όγκος του Σμόλικα (2.631) και της Βασιλίτσας (2.249). Στα νότια η Τύμφη (2.500) χωρίζει το δήμο από αυτόν του Ζαγορίου και το Δούσκο (2.198) με τον δήμο Πωγωνίου ενώ στα βόρεια κυριαρχεί ο Γράμμος (2.521), η τρίτη ψηλότερη κορυφή της Έλλάδας που αποτελεί και το σύνορο μεταξύ της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Ανάμεσα σ’ αυτό το ακραία ορεινό ανάγλυφο έχουν δημιουργηθεί οι κοιλάδες του Αώου και των παραποτάμων του, Σαρανταπόρου και Βοϊδομάτη που ενώνονται δυτικά της Κόνιτσας σχηματίζοντας τον κάμπο της και συνεχίζουν στο έδαφος της Αλβανίας. Επίσης χαρακτηριστικές της υδρογραφίας του δήμου είναι και οι Δρακόλιμνες, αλπικές λίμνες απομεινάρια της παγετωνικής περιόδου.