Οι έλεγχοι σε κατοικίες φορολογουμένων μόνο με παρουσία εισαγγελέα

spotia

Οι φορολογικοί έλεγχοι στις κατοικίες φορολογουμένων που έχουν δηλωθεί και ως χώροι άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας θα διενεργούνται αποκλειστικά με εισαγγελική παρουσία.

Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει το άρθρο 46 του σχεδίου νομού “Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων “, καθώς μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη η τρόικα  πείσθηκε πως δεν συνάδει με το κράτος δικαίου η υφιστάμενη πρόβλεψη του σχετικού άρθρου το οποίο προβλέπει φοροελέγχους χωρίς εισαγγελική εντολή και παρουσία.

Η παράγραφος 3 του άρθρου 46 του σχεδίου νόμου για τον φόρο ακινήτων με την οποία συμπληρωνόταν διατάξεις στο Ν.4174/2013 ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, εκτός εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στην τελευταία  περίπτωση η πρόσβαση αφορά μόνο τους χώρους, στους οποίους ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα».

Αυτή η διατύπωση αποτελούσε «έμπνευση» της τρόικας και το υπουργείο Οικονομικών είχε εγείρει επιφυλάξεις. Έτσι, ήδη από την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου  στη Βουλή, την προηγούμενη Πέμπτη, ο υφυπουργός Οικονομικών ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να αναδιατυπωθεί η σχετική διάταξη με νέα  που θα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η είσοδος στην κατοικία του φορολογούμενου επιτρέπεται μόνο με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα, ανεξαρτήτως εάν αυτή έχει δηλωθεί από το φορολογούμενο και ως χώρος άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Μετά από διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια ο κ. Μαυραγάνης απέσπασε σήμερα το πρωί τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και έτσι θα προχωρήσει -ενδεχομένως και εντός της ημέρας -στην αναδιατύπωση του άρθρου 46 του νομοσχεδίου.