Εκτός φυλακής οι 5 κατάδικοι του Costa Concordia

134004-20121014191523924734_20Καταδικάστηκαν από το Ιταλικό δικαστήριο τα τέσσερα μέλη του πληρώματος και ένας μέλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του Costa Concordia αναγνωρίζοντας τους ευθύνες στο ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους.

Πλέον υπόδικος είναι μόνο ο καπετάνιος του πλοίου Φραντσέσκο Σκετίνο, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία. Υπενθυμίζεται πως το πλοίο βυθίστηκε αφότου προσέκρουσε σε ύφαλο έξω από το νησί Τζίλιο, στα ανοιχτά της Τοσκάνης.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 18 έως 34 μήνες. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο Ρομπέρτο Φεραντίνι, υπεύθυνος του τμήματος διαχείρισης κρίσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας, καθώς και ο Γιάκομπ Ρούσλι Μπιν, ο Ινδονήσιος πηδαλιούχος.

Ο πρώτος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και δέκα μήνες φυλάκιση, ενώ ο δεύτερος σε ένα χρόνο και οκτώ μήνες φυλάκιση.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, επικαλούμενα δικαστικές πηγές, από τους πέντε καταδικασθέντες το πιθανότερο είναι πως κανείς δεν θα καταλήξει στη φυλακή, καθώς οι ποινές κάτω των δύο ετών είναι με αναστολή, ενώ οι μεγαλύτερες είναι εφέσιμες και ενδέχεται να αντικατασταθούν με κοινωνική υπηρεσία.