23.6 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες «δείχνει» η Eurostat – Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις

Σε αυξήσεις επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσουν, σήμερα και αύριο, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι Κεντρικές Τράπεζες στην προσπάθειά τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Όλα δείχνουν ότι η αύξηση αυτή δεν θα είναι η τελευταία και θα ακολουθήσει τουλάχιστον μία ακόμη.

Ωστόσο η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που ανακοινώθηκε χθες από την Eurostat, μάλλον μετριάζει τις πιέσεις εκείνων που ήθελαν η μείωση των επιτοκίων να είναι 50 μονάδες βάσης. Εκτός από την αυριανή απόφαση της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείεται να προχωρήσει όχι σε μία αλλά σε δύο περαιτέρω αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Αν αυτό συμβεί τότε τα επιτόκια θα φτάσουν στο 3,75%. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

Ένα στοιχείο που μάλλον απομακρύνει την πιο επιθετική παρέμβαση της ΕΚΤ, είναι η μείωση του δομικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη μετά από ένα μεγάλο διάστημα συνεχών αυξήσεων και η σημαντική επιβράδυνση του τραπεζικού δανεισμού.

H έρευνα της ΕΚΤ για τον δανεισμό τον Μάρτιο έδειξε ότι οι τράπεζες έθεταν πιο αυστηρά κριτήρια για να χορηγήσουν πιστώσεις παρά το γεγονός ότι η ζήτησή τους κατέρρεε λόγω των αυξημένων επιτοκίων, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά να ήταν ο χαμηλότερος από το 2018, στο 2,9% από 3,2% τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη στην ιστορία της ΕΚΤ αύξηση των επιτοκίων έχει αρχίσει να επηρεάζει την οικονομία. Αυτό θα μπορούσε να δώσει το «πράσινο φως» στην ΕΚΤ να ακολουθήσει τη Fed, αυξάνοντας τα επιτόκια μόνο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας μετά από ένα σερί μεγαλύτερων αυξήσεων και συνεχίζοντας σταδιακά τη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που είχε αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια (την ποσοτική σύσφιξη ή QT).

Μικρή βελτίωση το μέτωπο του πληθωρισμού

Στο μεταξύ μικρή βελτίωση παρουσίασε η εικόνα του πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η καλύτερη εικόνα εστιάζεται στο κομμάτι της διατροφής που αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις οικονομίες, αλλά κυρίως τα νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης πληθωρισμού στην διατροφή έχασε δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Μάρτιο, κάτι που ουσιαστικά καταδεικνύει την εκτίμηση ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει και πλέον εισερχόμαστε σε μία περίοδο που η ακρίβεια θα βαίνει μειούμενη, ίσως βέβαια – κάτι που είναι και το πλέον πιθανό – με αργό και βασανιστικό ρυθμό.

Ένα στοιχείο που κάνει την εικόνα να μοιάζει ελαφρά καλύτερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, είναι ο λόγω δείκτης, εκτός του ότι υποχώρησε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, βρέθηκε μετά από πολλούς μήνες σε μονοψήφια επίπεδα.

Στην Ελλάδα τον Απρίλιο σημειώθηκε μεγάλη μείωση στις τιμές ενέργειας σε ποσοστό 17,8%, έναντι επίσης μείωσης 14,7% τον Μάρτιο η οποία και στηρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επιβράδυνση. Παράλληλα, σημαντικό κρίνεται και το γεγονός ότι επιβραδύνθηκε σε μονοψήφιο επίπεδο η άνοδος τιμών τροφίμων και ποτών στο 9,7% από 11,9% τον Μάρτιο, καθώς πλέον η αύξηση υπολογίζεται με υψηλή βάση του.

Στην Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 7% από 6,9% τον Μάρτιο και 8,5% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων προς τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, αλλά και προς τα τρόφιμα.

Αναλυτικά, ανά την Ευρωζώνη, στην ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,5% τον Απρίλιο, έναντι μείωσης κατά -0,9% τον Μάρτιο και ανόδου κατά 13,9% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη μειώνεται με ρυθμό 13,6% τον Απρίλιο, από 15,7% τον Μάρτιο, 15,4% τον Φεβρουάριο, 15% τον Ιανουάριο και 14,3% τον Δεκέμβριο.

Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν οριακή επιβράδυνση με ρυθμό ανόδου τιμών κατά 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο, 6,8% τον Φεβρουάριο, 6,7% τον Ιανουάριο και 6,4% τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 5,2%, έναντι 5% τον Μάρτιο, 4,8% τον Φεβρουάριο, 4,4% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο.

www.newsit.gr
- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων