ΕΚΠΑ και ΕΜΠ κήρυξαν νέες 48ωρες- Χάνεται το 6μηνο

ekpaemp

Μετά τη νέα 48ωρη απεργία που κήρυξαν για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου οι πέντε από τις εννέα σχολές τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, οι πιθανότητες για να σωθεί το εξάμηνο είναι ελάχιστες.

Στο ΕΜΠ, υπέρ της απεργίας ψήφισαν 168 υπάλληλοι που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση, ενώ 128 συνάδελφοί τους τάχθηκαν υπέρ της λήξης της απεργίας και της συνέχισης του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στη βάση των προτάσεών του.

Στο ΕΚΠΑ, εξετάστηκε η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του ιδρύματος. Σύμφωνα με υπαλλήλους που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος, ότι θα γυρίσουν όλοι στην εργασία τους με το 75% του μισθού τους όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι υπόλοιπο 25% θα εξασφαλιστεί από πόρους του ιδρύματος. Ωστόσο, οι υπάλληλοι τάχθηκαν στη γενική τους συνέλευση υπέρ της απεργίας με το σκεπτικό ότι οι προτάσεις δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες εγγυήσεις.

Να ξαναστείλουν τα στοιχεία τους προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου η μοριοδότησή τους προτάθηκε στους διοικητικούς υπαλλήλους προτάθηκε. Απεργίες πραγματοποιούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Πατρών που κήρυξαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη. Παρά την απεργία, όμως, τα μαθήματα στο ίδρυμα γίνονται κανονικά.

Ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με στάσεις εργασίας. Σήμερα αποφάσισαν τρίωρες στάσεις εργασίας καθημερινά, από τις δέκα το πρωί ως τη μία το μεσημέρι, μέχρι και την προσεχή Παρασκευή.

Ο κ. Πελεγρίνης, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, κατηγορείται ότι ενώ η Παιδεία και το πανεπιστήμιό του είναι σε αναβρασμό και κυρίως κλειστό για 13 εβδομάδες με το εξάμηνο να χάνεται εκείνος προτίμησε χθες να βρίσκεται στο Παρίσι προκειμένου να πρωταγωνιστήσει σε θεατρική παράσταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ακατάλληλο για Πρύτανη τον κ. Πελεγρίνη.

“Είναι ντροπή (…) Κρύβεται πίσω από το αξίωμα του. Ο πρύτανης δεν είναι κατάλληλος να ασκεί τα καθήκοντά του. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το θέμα και αυτός να παίζει θέατρο (σ.σ στο Παρίσι). Εδώ ο κόσμος χάνεται οι φοιτητές αγωνιούν και ο πρύτανης να παίζει θέατρο. Αν ένας πολιτικός έφευγε και κάνε το κέφι του τη στιγμή μιας κρίσης δεν θα ασκούσατε κριτική εσείς οι δημοσιογράφοι; Θα τον είχατε κάνει με τα κρεμμυδάκια”.