Εγκρίθηκε η άδεια για ταινία στην Ακρόπολη

akropoli

Δύο Αμερικανοί σκηνοθέτες, ελληνικής καταγωγής, ο Τζον κι ο Θίοντορ Βούρχες γυρίζουν ταινία με θέμα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα της Ακρόπολης από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Η ταινία που θα λέγεται «Πρόμαχος», είναι συμπαραγωγή Ελλάδας – Αγγλίας – Γαλλίας και το σενάριο αφορά μια ομάδα Ελλήνων δικηγόρων, οι οποίοι ξεκινούν δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των περίφημων μνημείων. Το πρώτο βήμα γίνεται στη Βρετανία, όπου το δικαστήριο ακούει τα επιχειρήματα των μηνυτών, ωστόσο αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να εκδικάσει μια υπόθεση του 19ου αιώνα εν έτει 2014. Στη συνέχεια η ομάδα καταφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε χτες το «πράσινο φως» στα γυρίσματα της ταινίας στην Ακρόπολη, όχι χωρίς κάποιες υποδείξεις προς τους δημιουργούς του σεναρίου, που κατά την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ήταν κάπως απλοϊκό.

Το Συμβούλιο πάντως θεώρησε ότι πρόκειται για μια καλή ευκαιρία ανακίνησης του θέματος, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας.