Έγκριση για τον προϋπολογισμό λιτότητας στην Πορτογαλία

portogalia1

Οι Πορτογάλοι έρχονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη χρόνο σκληρής λιτότητας, καθώς το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την Τρίτη τον προϋπολογισμό του 2014 που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και αυξήσεις φόρων που ανέρχονται συνολικά σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2014 υιοθετήθηκε από τους βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο, ο οποίος διαθέτει 132 από τις 230 έδρες του Κοινοβουλίου.

Το σύνολο της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ψήφισε κατά.

“Ο προϋπολογισμός του 2014 συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα που θα επιτρέψει στην Πορτογαλία να ανακτήσει την χρηματοπιστωτική της αυτονομία και να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της χρηματοπιστωτικής βοήθειας, όπως προβλέπεται τον Ιούνιο του 2014,” είπε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι.

Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν μπροστά από το Κοινοβούλιο κατόπιν αιτήματος της κύριας συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGTP, ενώ δεν έλειψαν τα συνθήματα για την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι πολίτες της Πορτογαλίας διαμαρτυρήθηκαν για τις μειώσεις των εισοδημάτων και των κοινωνικών επιδομάτων.