Εγκώμια στις γυναίκες που «τεμάχισαν τη Χρυσή Αυγή»

17895743_EV_ANTIFASISTIKO_SYLLALHTHRIO_SYNTAGMA_8.limghandlerΑποφασισμένος να μην παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα στην Κόρινθο, όπως του ζητά η Χρυσή Αυγή, είναι ο προφυλακισμένος και ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Στάθης Μπούκουρας. Τα σημάδια διάλυσης στην οργάνωση μετά την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών της εντείνονται, παρά την προσπάθεια των χρυσαυγιτών να διαχειρισθούν επικοινωνιακά το θέμα, προαναγγέλλοντας… εγκαίνια γραφείων.

Την ώρα που η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης κορυφώνεται, η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σε εκτενές ρεπορτάζ της, αναφέρεται στις προσπάθειες των δύο γυναικών – δικαστικών λειτουργών που πριν από πέντε μήνες, με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου της Αθήνας, ανέλαβαν να ξετυλίξουν το κουβάρι της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Στο ρεπορτάζ της για τις εφέτες – ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, η «Guardian» μιλά για «το θάρρος δύο γυναικών που φρέναρε την άνοδο των νεοναζί της Ελλάδας».
«Για μισό χρόνο κάθονται στο γραφείο τους, στον έβδομο όροφο, και σχολαστικά εξετάζουν τα σκοτεινά βάθη της πιο βίαιης πολιτικής δύναμης της Ευρώπης», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα για τις δύο δικαστικές λειτουργούς, που «τεμάχισαν τη Χρυσή Αυγή με ακρίβεια χειρουργού». Από τον δημοσιογραφικό φακό δεν ξεφεύγει η τελευταία κίνηση των ανακριτριών σχετικά με την άρση της ασυλίας όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Αίτημα που, όπως είναι γνωστό, αφορά και βουλευτές οι οποίοι είναι ήδη κατηγορούμενοι, αλλά ζητείται η άρση της ασυλίας τους για νέα αδικήματα για τα οποία δεν είχαν απολογηθεί στον πρώτο κύκλο της ανάκρισης.
«Υπό το βάρος της έρευνάς τους η Χρυσή Αυγή άρχισε να σπάει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ίδιο δημοσίευμα, με σημείο αναφοράς την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή του κόμματος Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου. Μάλιστα η εφημερίδα φιλοξενεί και δήλωση της κοινωνιολόγου στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Αλίκης Μουρίκη, η οποία αναφερόμενη στο δικαστικό σύστημα τονίζει ότι «είναι από τα λίγα αξιοκρατικά της Ελλάδας και αμφότερες αυτές οι γυναίκες είναι γνωστές για το θάρρος τους, την ανεξαρτησία τους και την αμεροληψία τους. Για ένα κόμμα τόσο αρρενωπό και μιλιταριστικό, είναι ειρωνεία ότι δύο γυναίκες έπαιξαν αυτό τον ρόλο».
Στο ρεπορτάζ του βρετανικού εντύπου γίνεται λόγος και για την πρόσφατη αίτηση εξαίρεσης που έγινε εκ μέρους κατηγορουμένων κατά των δύο δικαστικών λειτουργών, η οποία όμως έπεσε στο κενό κι έτσι συνεχίζουν κανονικά τον κύκλο των ερευνών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο εφέτες – ειδικές ανακρίτριες είναι ιδιαίτερα έμπειρες και έχουν στο παρελθόν ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις, ενώ και οι δύο έχουν περάσει από το Πρωτοδικείο Πειραιά.
Οπως λένε όσοι τις γνωρίζουν, από τότε που ανέλαβαν την υπόθεση εξετάζουν με προσοχή και σχολαστικότητα όλα τα στοιχεία της δικογραφίας. Μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει περισσότερους από εκατό μάρτυρες, έχουν  μελετήσει εκατοντάδες μηνύματα από την άρση των κινητών τηλεφώνων των κατηγορουμένων, έχουν παρακολουθήσει δεκάδες βίντεο που είχαν αποθηκεύσει σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι εμπλεκόμενοι. Και όλα αυτά τα κομμάτια τα ένωσαν στο πρόσφατο πολυσέλιδο έγγραφό τους προς τη Βουλή για να στοιχειοθετήσουν το αίτημα για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μέχρι τώρα από το ανακριτικό γραφείο έχουν περάσει περισσότεροι από 50 κατηγορούμενοι, για την ποινική μεταχείριση τω οποίων έχουν συναποφασίσει μαζί με τον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο.

Εν αναμονή της απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την άρση ή μη της ασυλίας των μελών της ΚΟ της Χρυσής Αυγής, οι δικαστικές λειτουργοί συνεχίζουν τον κύκλο των απολογιών και άλλων κατηγορουμένων που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.