Έφυγε ο Νίκος Φώσκολος…

foskolos

Πριν απο λίγη ώρα, έφυγε απο την ζωή, ο πολυτάλαντος Νίκος Φώσκολος. Η κηδεία του θα τελεστεί την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στις 14.30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο της Ηλιούπολης.

Ο  Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927 και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και σεναριογράφους του ελληνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του.

Αρχικά είχε δουλέψει ως δημοσιογράφος, στη δεκαετία 1950-1960, κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.

Υπήρξε όμως και τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, καθώς και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Αρκετά από τα έργα του είχαν λάβει διακρίσεις, όπως το «Κονσέρτο για πολυβόλα», που διακρίθηκε για τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου το 1968.

Από τις ταινίες του έχουν βραβευθεί επίσης: «Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν», ενώ η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1965.