ΕΦΕΤ: Πρόστιμα σε επιχειρήσεις τροφίμων- Σε 23 ανιχνεύθηκε DNA αλόγου

alogo

Ο Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)  επέβαλε τον μήνα Νοέμβριο πρόστιμα συνολικού ύψους 446.000 ευρώ σε 60 επιχειρήσεις τροφίμων λόγω της διαπίστωσης παραβάσεων της κείμενης νομοθεσίας.

Βάσει σχετικής ανακοίνωσης του ΕΦΕΤ, τα 23 από τα πρόστιμα, συνολικού ύψους 228.000 ευρώ, επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις στα προϊόντα των οποίων ανιχνεύτηκε DNA αλόγου.

Για όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται από τη νομοθεσία οι υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Υπενθυμίζουμε ότι προ ολίγων μηνών, είχε ανιχνευτεί ξανά DNA αλόγου σε προϊόντα της ελληνικής αγοράς. Το διατροφικό αυτό σκάνδαλο στην Ευρώπη έπληξε την εμπιστοσύνη σε ορισμένους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων της ηπείρου, όπως και τις πωλήσεις των επεξεργασμένων ετοίμων γευμάτων και αύξησε τη ζήτηση βιολογικών προϊόντων.

Η τότε έκθεση προόδου περιελάμβανε ολοκληρωμένα στοιχεία για 11 χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα είχε το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, καθώς από τις 288 αναλύσεις οι 36 είχαν θετικά αποτελέσματα, ποσοστό 12,5%. Στη Γερμανία βρέθηκαν θετικά 29 δείγματα από τα 867 που ελέγχθηκαν.

Στη Βρετανία, όπου αλογίσιο κρέας είχε ήδη εντοπιστεί σε μπιφτέκια και άλλα προϊόντα εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της Tesco, 150 επίσημες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.