ΕΕ προς Βρετανία: Τελειώνετε με το Brexit

Τη βεβαιότητα ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα παραμείνουν ενωμένα και θα συνεχίσουν να προωθούν λύσεις, ώστε να παραμείνει ισχυρή η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αποχώρησε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής και οι υπόλοιποι ηγέτες συνέχισαν τις διαβουλεύσεις τους την επόμενη μέρα, κάνοντας μια ανάλυση της κατάστασης και των μελλοντικών τους κινήσεων.

Ο κ. Τουσκ έκανε λόγο για μία ιστορική και δύσκολη στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς για πρώτη φορά η Βρετανία δεν συμμετείχε σε μία συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Συζητήσαμε τις συνέπειες από το Βrexit. Ήταν μία ιστορική στιγμή στην κοινή μας ιστορία. Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι ως 27» σημείωσε.

Αναφορικά με τη μελλοντική σχέση μεταξύ Βρετανίας και Ένωσης, ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνουν μία σειρά διαπραγματεύσεις, αφού φυσικά πρώτα το Λονδίνο ενεργοποιήσει το Άρθρο 50, οι οποίες θα αφορούν μία σειρά θεμάτων και όχι μόνο τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ελπίζουμε η Βρετανία να είναι ένας στενός συνεργάτης στο μέλλον. Οι 27 έκαναν απόλυτα σαφές ότι, για να έχει κάποιος πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα πρέπει να αποδεχθεί τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που υπάρχουν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης “κίνησης” των πολιτών. Δεν πρόκειται να υπάρξει “αλά καρτ” κοινή αγορά. Ταυτόχρονα, κατέστη σαφές ότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα πρέπει να γίνει με συντονισμένο και τακτικό τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Τουσκ.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι «27» της ΕΕ θα συζητήσουν περαιτέρω όλα τα θέματα που αφορούν την Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στην Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Λιγότερο επιθετικός, σε σύγκριση με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να έχει ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, εάν πρώτα δεν υπάρξει ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Προσέθεσε επίσης ότι θα έχει σήμερα συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζεον, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η γενική αίσθηση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή της Συνθήκης ή εμβάθυνση της Ένωσης, αλλά εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Αξίζει να σημειωθεί  πως οι δύο πρόεδροι αποποιήθηκαν των ευθυνών τους για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να λέει πως ο πρόεδρος Τούσκ έκανε το «μέγιστο δυνατό εντός του υπάρχοντος πλαισίου των συνθηκών της ΕΕ και ό,τι μπορούσε να γίνει δεκτό από τα κράτη-μέλη», αναφερόμενος στις παραχωρήσεις προς τη Μεγάλη Βρετανία.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος Τουσκ ανέφερε πως «ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσαμε να αναλάβει ευθύνες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Μέρκελ: Κανείς στη Σύνοδο δεν ζήτησε αλλαγές στις Συνθήκες

Η Ευρώπη επιθυμεί την άμεση ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από την Βρετανία, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

«Προς το παρόν δεν αλλάζει καμία Συνθήκη, πρέπει να εργαστούμε εντός των υπαρχόντων Συνθηκών, ώστε να γίνουμε λιγότερο γραφειοκρατικοί, πιο διαφανείς και πιο δυναμικοί» ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε πως κανένα από τα μέλη της ΕΕ δεν ζήτησε αλλαγή των Συνθηκών.

«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θέλουν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε στρατηγικούς στόχους εντός του υπάρχοντος πλαισίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εργαστούμε όλοι προς τους ίδιους στόχους, προκειμένου να μετατρέψουμε την ΕΕ σε έναν ισχυρότερο παγκόσμιο παίκτη» επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πρόσθεσε, δε, πως το «Brexit σημαίνει ότι θα υπάρχει περισσότερη Ευρώπη, όταν αυτό έχει νόημα, και λιγότερη Ευρώπη, όταν επίσης θα υπάρχει νόημα».

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να μείνει στην ενιαία αγορά, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταλλάξει κάτι κάπου αλλού. Θα περιμένουμε να μας το πει το Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε η κυρία Μέρκελ. Παράλληλα, υπογράμμισε πως τώρα η ΕΕ είναι ακόμα περισσότερο προσανατολισμένη προς την ανάπτυξη και την αποδοτικότητα στην εργασία, για να αναπληρώσει τα χαμένα.

Ολάντ: Δεν θα διατηρήσει το City το ρόλο του έπειτα από την έξοδο από την ΕΕ

Την πεποίθησή του εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πως οι συνέπειες του Brexit θα επιφέρουν τέτοιες ζημιές που το City, η καρδιά της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας του Λονδίνου, θα σταματήσει να έχει το ειδικό βάρος που έχει, μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Το προσχέδιο της απόφασης της ΕΕ για το Brexit

1) Λυπούμαστε βαθύτατα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αφήσει την ΕΕ, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

2) Υπάρχει ανάγκη να οργανώσουμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΣΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το πράξει, να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνουμε γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση οποιουδήποτε είδους πριν η κοινοποίηση αυτή λάβει χώρα.

3) Όταν γίνει η κοινοποίηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

4) Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και ανυπομονούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να δηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

5) Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.

6) Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό ή εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή της ασφάλειας, της ευημερίας και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το φέρουμε εις πέρας αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων.

7) Για το λόγο αυτό ξεκινάμε σήμερα έναν πολιτικό προβληματισμό όσον αφορά το μέλλον για να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών μελών. Αυτό απαιτεί την ηγεσία των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

Οι Ευρωπαίοι είχαν κάνει ξεκάθαρη τη στάση τους από την αρχή, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία πριν αυτή ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαγόρευσε οποιεσδήποτε διμερείς διαπραγματεύσεις χωρών με το Λονδίνο.

Κοινή γραμμή αποτελεί επίσης η απόφαση να μην υπάρξει καμία παραχώρηση προς το Λονδίνο, αν δεν αποδεχτεί την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών.

Πηγή:protothema.gr