Το e-mail του ΔΝΤ για τις διαπραγματεύσεις-καμία πρόοδος!-

troika-660_27

Η είδηση το βραδυ του Σαββάτου περί άφιξης της τρόικας με το νέο έτος σχεδόν την ώρα που ψηφιζόταν ο Προϋπολγισμός έπεσε σαν βόμβα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Γιάννη Στουρνάρα ότι η τρόικα θα έρθει κανονικά στα μέσα της εβδομάδας.

Τελικά μετά από μια νύχτα αναμονής του τι μέλει γενέσθαι, την Κυριακή οι δανειστές, ΔΝΤ και η Κομισιόν αποφάσισαν ότι θα έρθουν κανονικά στην Αθήνα την Τρίτη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να έρχεται λίγα 24ωρα αργότερα.

Η στάση των δανειστών φαίνεται να σηματοδοτεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην κατεύθυνση επίτευξης οριστικής συμφωνίας με τους εκπροσώπους τους να διχάζονται με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΔΝΤ καθώς θέλει χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα υποστηρίζει πιο σκληρά μέτρα όπως την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών, κατεύθυνση στην οποία πιέζουν μέλη του του Δ.Σ. του Ταμείου.

Το e-mail του ΔΝΤ που περιγράφει τις διαπραγματεύσεις χωρίς πρόοδο

Η αλήθεια για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων καταγράφεται σε ένα e-mail που έστειλε το ΔΝΤ πριν λίγες ημέρες στους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας. Σε αυτό το mail, το Ταμείο προειδοποιεί ότι όχι μόνο δεν κλείνουν τα ανοικτά μέτωπα αλλά διαρκώς ανοίγουν νέα.

Το σημείωμα φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του προγράμματος εκτροχιάζεται, μήνα με τον μήνα.

Ειδικότερα, σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, φαίνεται ότι από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρνηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου μόνο οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου μόνο οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου μόνο οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία. Με άλλα λόγια, από τις 135 συνολικά δράσεις, τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η φθινοπωρινή αξιολόγηση, η χώρα μας έχει συμμορφωθεί με τις 60 μόνο και κάθε μήνα πάμε και χειρότερα.

Οι τεχνοκράτες που παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή και ότι μόνο για την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο, υπάρχει ελπίδα ευτυχούς κατάληξης μέχρι το τέλος του έτους.