Η δόση στον “αέρα” μετά την απροθυμία της τρόικα για επιστροφή πριν την 9η Δεκεμβρίου

stournaras-troika

Tο πρακτορείου Reuters και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δηλώνουν πως η τρόικα δεν πρόκειται να γυρίσει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η αναβολή της άφιξης των δανειστών σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Λιθουανία χθες το απόγευμα, έσπευσε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε εκτάκτως με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, έπειτα από το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι η Τρόικα θα επιστρέψει μετά τις 9 Δεκεμβρίου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα καταβληθεί όλη η δόση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αγώνα δρόμου θα δώσει η κυβέρνηση έως και την παραμονή πρωτοχρονιάς για να επιτύχει συμφωνία με την Τρόικα και να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες για πλειστηριασμούς, φόρους ακινήτων και μέτρα του 2014 δίνει πλέον η κυβέρνηση.

Ο στόχος για συμφωνία πριν το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου χάθηκε και ο νέος στόχος που τίθεται πλέον είναι «ως το τέλος του έτους», πριν δηλαδή αναλάβει η Ελλάδα την ελληνική Προεδρία και για να μην έχει τότε ακόμα ανοιχτά μέτωπα με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Στην περίπτωση αυτή, «ως το τέλος του έτους», δύο πράγματα μπορεί να συμβούν:

– Να επιστρέψει η Τρόικα την εβδομάδα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού (στις 7 Δεκεμβρίου) ή και αργότερα όμως, αν η Τρόικα σκληρύνει τη στάση της εφόσον θεωρεί ότι η Αθήνα δεν συνεργάζεται για να δεχτεί λύση στο θέμα της μερικής άρσης στην απαγόρευση των πλειστηριασμών, κατά κύριο λόγο.

– Να ολοκληρώσουν οι ελεγκτές την έκθεση αξιολόγησης και «να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος», όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.