Δυσάρεστες εξελίξεις για Γιάννο και Μαντέλη;

mante-giannos

Την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω τα βάρβαρα Μνημόνια και τα νέα μέτρα, δικαστικές υποθέσεις πρώην υπουργών παρατείνονται επί χρόνια.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και ο Τάσος Μαντέλης, οι δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη όπως όλα δείχνουν  θα καθίσουν τελικά στο… σκαμνί.

Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν στις υποθέσεις Παπαντωνίου και Μαντέλη εντός του Δεκεμβρίου και κατά πολλούς δεν αποκλείεται τα οι πρώην υπουργοί να έχουν πολύ δυσάρεστες εξελίξεις.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορείται για κακούργημα

Ο κ. Παπαντωνίου καλείται να δώσει εξηγήσεις για φοροδιαφυγή, στο πλαίσιο συμπληρωματικής έρευνας, που διενεργείται για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η αρμόδια εισαγγελέας για θέματα διαφθοράς, Ελένη Ράικου, απέστειλε στον πρώην υπουργό κλήση με την ιδιότητα του υπόπτου για δύο πράξεις ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», σε βαθμό κακουργήματος, για τα έτη 2010 και 2009.

Η κλήση σε ανωμοτί κατάθεση αφορά συμπληρωτική έρευνα στη δικογραφία για ποινική δίωξη του πρώην υπουργού για το πόθεν έσχες του 2008, υπόθεση για την οποία ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, έχουν απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις 50.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα τον περασμένο Απρίλιο.

Ποινική υπόθεση για φοροδιαφυγή που αφορά την περίοδο 2000 ως 2010, η οποία εντοπίστηκε σε έλεγχο του ΣΔΟΕ τόσο στον πρώην υπουργό όσο και την σύζυγο του υπάρχει ήδη σε βάρος του Γιάννου Παπαντωνίου.

Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου βάσει των στοιχείων, έκρινε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα, που αφορά το επίμαχο ποσό που εντοπίστηκε, μέσω της λίστας Λαγκάρντ, σε τράπεζα της Ελβετίας.

Το ΣΔΟΕ ήλεγξε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο της περιουσιακής του κατάστασης, έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, για τη διερεύνηση της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων επί υπουργίας του.

Ο Τάσος Μαντέλης και τα «Μαύρα ταμεία» της Siemens

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμενόταν να καθίσει αυτό το μήνα ο πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης για σκέλος της πολύκροτης υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Ωστόσο, η δίκη διεκόπη και ο κ. Μαντέλης αναμένεται να καθίσει ξανά στο… σκαμνί στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο πρώην υπουργός νομιμοποίησε παράνομα 450.000 μάρκα που έλαβε το 1998 και το 2000 από τον γερμανικό κολοσσό για την υπογραφή το 1997 της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ, που αφορούσε στην ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

Στο εδώλιο μαζί με τον Τάσο Μαντέλη, ο οποίος υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν ήταν «μίζα» αλλά «προεκλογική χορηγία», πρόκειται να καθίσουν οι Γεώργιος Τσουγκράνης, κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς, στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τα χρήματα σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα είχαν εμβαστεί σε δύο δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία «ROCOS»,ο κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων αυτών διακινήθηκε στη συνέχεια μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.