Δύο εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν στη μνήμη του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν

15-year-old Gezi Park protester who was in a coma diesΣτη μνήμη του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος ήταν θύμα της αστυνομικής καταστολής στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού, διαδήλωσαν από την Τετάρτη σε όλη τη χώρα, όπως γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος, δύο εκατομμύρια Τούρκοι.

Ο θάνατος του εφήβου ύστερα από κώμα 268 ημερών μετά τον βαρύ τραυματισμό του από δακρυγόνο, σύμφωνα με την οικογένειά του, προκάλεσε συγκεντρώσεις υποστήριξης σε 53 πόλεις, ανάμεσά τους η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Σμύρνη, καθώς και την επέμβαση της αστυνομίας και βίαιες συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 70 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 19 αστυνομικοί, γράφει η Hürriyet Daily News.

Οι δυνάμεις της τάξης προχώρησαν σε 417 συλλήψεις διαδηλωτών.

Ο Ελβάν είναι το όγδοο θύμα και σύμβολο της καταστολής στο κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά της «αυταρχικής» κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν που συγκλόνισαν την Τουρκία επί τρεις εβδομάδες τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση Ερντογάν πλήττεται επίσης από τα μέσα Δεκεμβρίου από μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που δυσχεραίνει τη θέση της ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου και πριν από τις εκλογές της 10ης Αυγούστου.