Διεθνή συνεργασία για την υποδοχή μεταναστών ζητά ο Πάπας

12581138.limghandler

«Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι πιόνια στη σκακιέρα της ανθρωπότητας. Είναι παιδιά, γυναίκες και άνδρες που εγκαταλείπουν ή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για πολλούς λόγους, που μοιράζονται μια θεμιτή επιθυμία να γνωρίσουν κάτι καλύτερο, να αποκτήσουν κάτι καλύτερο και πάνω από όλα να γίνουν κάτι καλύτερο» δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει η στάση των χωρών που υποδέχονται μετανάστες και παράλληλα, ζητά διεθνή συνεργασία.

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Μεταναστών και Προσφύγων, ο Πάπας σημειώνει σε μήνυμα του, ότι η πραγματικότητα της μετανάστευσης απαιτεί «μία διεθνή συνεργασία» με «την υιοθέτηση από όλους κανονιστικών εργαλείων που προστατεύουν και προάγουν τον άνθρωπο».

«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει μόνη τις δυσκολίες που συνδέονται με το φαινόμενο αυτό» υπογραμμίζει ο ποντίφικας.

Μάλιστα, ο Πάπας Φραγκίσκος επεσήμανε: «Ιδιαιτέρως ανησυχητικές είναι οι καταστάσεις στις οποίες η μετανάστευση όχι μόνο δεν γίνεται οικειοθελώς, αλλά προωθείται από διάφορες μορφές ανθρώπινου δουλεμπορίου. Σήμερα, η ‘δουλεία’ είναι ένα κοινό νόμισμα»

«Απαιτείται μια αλλαγή συμπεριφοράς από όλους απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που να απομακρύνεται από την άμυνα και τον φόβο, την αδιαφορία και την περιθωριοποίηση […] προς μια συμπεριφορά που βασίζεται στον πολιτισμό του συγκερασμού, του μοναδικού πολιτισμού που είναι ικανός να δημιουργήσει ένα καλύτερο, πιο δίκαιο και αδελφικό κόσμο» καταλήγει ο Πάπας.