Διαψεύδει η Κομισιόν ότι έθεσε θέμα χορήγησης συντάξεων βάσει εισοδήματος

suntakseis

Η Κομισιόν διαψεύδει ότι κατά την πρόσφατη τεχνική διαβούλευση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό τέθηκε εκ μέρους της τρόικας θέμα χορήγησης συντάξεων βάσει εισοδήματος.

Εκφράσθηκαν κάποιες προσωπικές απόψεις από την πλευρά των συμβούλων του ΔΝΤ στην εν λόγω συνάντηση, οι οποίες βασίζονταν σε τεχνογνωσία μοντέλων που υιοθετούνται σε άλλες χώρες, και σε καμία περίπτωση δεν προτάθηκε η υιοθέτησή τους από την ελληνική κυβέρνηση, όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδια στελέχη.

Καθώς στη σχετική συζήτηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μετείχαν και μέλη της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα οι πηγές της Κομισιόν ξεκαθαρίζουν ότι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν έκαναν καμία αναφορά στο επίμαχο ζήτημα.

Η χορήγηση συντάξεων βάσει εισοδήματος προβλέπει ότι οι συντάξιμες αποδοχές διαμορφώνονται ανάλογα με το συνολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του. Έτσι, το ποσό της σύνταξης εξαρτάται από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης, την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, αλλά και από τη γενικότερη εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

Η ενδεχόμενη μετάβαση του ελληνικού μοντέλου στο μοντέλο αυτό (το χρησιμοποιεί η Αυστραλία) θα απαιτούσε μεγάλη προετοιμασία, αλλά και πόρους που σήμερα δεν είναι διαθέσιμοι.