Απαγορεύουν την επανέκδοση του έργου του Χίτλερ “Ο Αγών μου”

hitlerergo

Η Βαυαρία εγκατέλειψε το σχέδιο ανατύπωσης μίας νέας ακαδημαϊκής έκδοσης του μανιφέστου του Χίτλερ «Ο Αγών μου», η οποία θα συμπεριλαμβάνει και κριτικό σχολιασμό, παρότι η διά νόμου απαγόρευση έκδοσης του βιβλίου αυτού λήγει το 2015.

Τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Χίτλερ ανήκουν στις αρχές της νότιας Γερμανίας, οι οποίες  έχουν απαγορεύσει κάθε επανέκδοση. Όμως τα δικαιώματα αυτά εκπνέουν στο τέλος του 2015, 70 χρόνια μετά τον θάνατο του Χίτλερ.

«Οι πολυάριθμες συζητήσεις που είχαμε με θύματα του Ολοκαυτώματος και τις οικογένειές τους μας έδειξαν ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανατύπωσης των αισχρών αυτών κειμένων θα προκαλούσε τεράστιο πόνο» δήλωσε ο υπουργός Επιστημών της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βαυαρίας Λούντβιχ Σπένλε σήμερα.

Συνεχίζοντας ο υπουργός είπε ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο η κυβέρνηση του Βαυαρικού κράτους απρόσμενα συμφώνησε, κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, αργά χθες να εγκαταλείψει τα σχέδια για την επανέκδοση με σχόλια ιστορικών του Ινστιτούτου δύο χρόνια αφότου ανέθεσε την εργασία αυτή σε αυτό.

Η εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας υποδέχθηκε θερμά την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η επανέκδοση. «Η ελεεινή προσπάθεια του Χίτλερ ξεχειλίζει από μίσος και περιφρόνηση για την ανθρωπότητα» είπε η Σαρλότ Νόμπλοχ, πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στη Γερμανία.