Δεν επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα εάν δεν γίνουν τα συμφωνημένα

vouli_troika_b2

Οι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της  Ευρωπαϊκή Επιτροπής και της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας αρνούνται να επιστρέψουν στην Αθήνα εάν πρώτα δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) ενδέχεται να μην επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι «γίνεται μια τέτοια συζήτηση χωρίς να έχει παρθεί κάποια απόφαση ακόμα», καθώς τα στελέχη των διεθνών οργανισμών δεν επιθυμούν να μεταβούν ασκόπως στην Ελλάδα.
Η επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα θα γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν οριστικοποιηθεί πρώτα οι αποφάσεις για τα μείζονα ζητήματα αποτελεί και θέμα αξιοπιστίας των θεσμών που εκπροσωπούν.
Χθες τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας κοινοποίησαν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας πλήθος πληροφοριών που ζητούσε η τρόικα για τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στο δημοσιονομικό κενό του 2014 ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το ζήτημα των πλειστηριασμών, το θέμα των ομαδικών απολύσεων, τα προαπαιτούμενα για την εκκρεμή δόση του Ιουλίου (ύψους 1 δισ. ευρώ), αλλά και ζητήματα σχετικά με επιμέρους θέματα.
Παρ’όλο που ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας έχει εκφράσει την επιθυμία και την βούληση οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου αυτό όπως φαίνεται δεν είναι εφικτό και θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος.
Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 Κυβέρνηση και τρόικα θα είναι στις «επάλξεις» για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.