Δεν εκταμιέυτηκε η δόση- Χωρίς συμφωνία φεύγει η τρόικα

troika-660_27

Αναχωρεί σήμερα η τρόικα χωρίς ουσιαστικά να έχει επιτευχθεί συμφωνία τόσο ια τα ΕΑΣ, όσο και για τους πλειστηριασμού, ενώ θέτει και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να κλείσουν ως το eurogroup στις 27 Ιανουαρίου.

Ο Πόλ Τόμσεν είπε: σημειώσαμε πρόοδο, αλλά θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο.
Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ΕΑΣ, ωστόσο το ζήτημα θα κλείσει μέσα στις επόμενε ημέρες μέσω τηλεδιασκέψεων, email και τηλεφώνων.

Η δόση έβγαλε φτερά

Όπως δείχνουν όλα, στο eurogroup δεν φαίνεται να πάρουν καμία απόφαση για εκταμίευση της δόσης.
Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε και ο Γιάννης  Στουρνάρας μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό μιλώντας με τους δημοσιογράφους:
Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, υπάρχει κάποια εξέλιξη με την τρόικα; Για τα ΕΑΣ έχει υπάρξει συμφωνία; Αύριο θα εκταμιευθεί η δόση;
Ι. Στουρνάρας: Όχι, δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμα. Θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup, οπότε θα ξέρουμε αύριο βράδυ.
Δημοσιογράφος: Άρα, δεν θα πάρουμε τη δόση αύριο, λέτε;
Ι. Στουρνάρας: Όχι, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να την πάρουμε τη δόση αύριο.

Τα μέτρα που θέλει η τρόικα φτάνουν τα 2 δισ.

Η τρόικα κατά τη διάρκεια παραμονής της στη Αθήνα δεν έκλεισε μια σειρά θεμάτων, τα οποία έμειναν ανοιχτά και νέα μέτρα τα οποία η τρόικα τα ανεβάζει στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τροϊκανοί στην τελευταία αυτή επίσκεψη στην Ελλάδα δεν ενέκριναν τον προϋπολογισμό, υπολογίζοντας κατά 900 εκατ. ευρώ υψηλότερα το δημοσιονομικό κενό του 2014. Παράλληλα θεωρούν ότι από τον φόρο ακινήτων θα εισπραχθούν 335 εκατ. ευρώ λιγότερα, ενώ μια από τις απαιτήσεις τους θα είναι και αναπροσαρμογή λόγο του κόστους από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος στις τράπεζες από την παράταση των πλειστηριασμών.