Δεν αποκλείει ο Πούτιν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης: Προειδοποιητικά πυρά στη βάση του Μπελμπέκ της Ουκρανίας.

Bh3OctqIUAAw9Ax

Επικίνδυνα τεταμένο είναι το κλίμα στην αεροπορική βάση του Μπελμπέκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρώσων στρατιωτών, άνοιξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, όταν 300 ουκρανοί στρατιώτες προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τις θέσεις τους, μετέδωσε το ΑΡ.

Όπως δημοσιεύει το “Έθνος”, οι ρωσικές δυνάμεις προειδοποίησαν ότι θα πυροβολήσουν κατά των άοπλων Ουκρανών στρατιωτών αν συνέχιζαν την πορεία τους.

Την ίδια ώρα στρατιωτικό προσωπικό, που πιστεύεται ότι είναι ρώσοι, κατευθύνεται στο Περεβαλνόγιε κοντά στη Συμφερούπολη.

Πούτιν: Δεν αποκλείουμε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης

“Καταλαβαίνω τους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας οι οποίοι ζητούν ριζοσπαστικές αλλαγές”, δήλωσε ο Βλ. Πούτιν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για την Κριμαία.

“Αντισυνταγματικό “πραξικόπημα” τα γεγονότα στο Κίεβο”, σύμφωνα με τον ίδιο.

“Η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν η τελευταία επιλογή, δεν έπεσε ούτε σφαίρα στην Κριμαία”, συνέχισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

“Προς το παρόν δεν χρειάζεται η χρήση στρατιωτικής βίας στην ουκρανική Κριμαία από πλευράς Ρωσίας, τόνισε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι “η Μόσχα δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.

“Νόμιμη η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία, αν η Ρωσία αποφασίσει τελικώς να προχωρήσει, δεδομένης της έκκλησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο η Μόσχα θεωρεί τον μόνο νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας”, σημειώνει ο Βλ. Πούτιν.

Gazprom: Τέλος στην έκπτωση προς την Ουκρανία για το φυσικό αέριο από τον Απρίλιο

Από τον Απρίλιο, η Gazprom θα σταματήσει να πωλεί φυσικό αέριο στην Ουκρανία σε μειωμένη τιμή, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ στο πρακτορείο Interfax.

Τέλος στα στρατιωτικά γυμνάσια

Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή για λήξη των στρατιωτικών γυμνασίων στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς “ολοκληρώθηκαν με επιτυχία”.

Όπως ανέφερε το BBC, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι 150.000 και πλέον στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στα γυμνάσια κοντά στα ουκρανικά σύνορα θα παραμείνουν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν η απόφαση του Πούτιν να διατάξει την λήξη των ασκήσεων είναι μία απόπειρα από τον ίδιο να λάβει υπόψη τις εκκλήσεις της Δύσης για αποκλιμάκωση της κρίσης, σύμφωνα με το Associated Press.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία. Χθες, βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα έδειξε τον Ρώσο πρόεδρο να παρακολουθεί από κοντά τις στρατιωτικές ασκήσεις.

“Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αφίχθη σε πεδίο βολής στην περιφέρεια του Λένινγκραντ για να παρακολουθήσει την τελική φάση των έκτακτων ασκήσεων που διενεργεί το Υπουργείο Άμυνας για τον έλεγχο του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων στον κεντρικό και δυτικό τομέα. Στα γυμνάσια στο πεδίο βολής μετέχουν 1.500 άνδρες, δεκάδες τεθωρακισμένα κι οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Ο αρχηγός του κράτους αφίχθη με ελικόπτερο και κατόπιν μετέβη στο επιτελικό κέντρο της άσκησης απ’ όπου την παρακολούθησε μαζί με τον Υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού”, αναφέρει δελτίο της ρωσικής τηλεόρασης.