Δεν αποκλείει αλλαγή πολιτικής από την ΕΚΤ ο Βάιντμαν

551F5E9316B6845725FB4230F8BFD313Ο διοικητής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τραπεζικά στοιχεία σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός, ένδειξη ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα μαλακώνει την άκαμπτη στάση που τηρούσε στο θέμα αυτό μέχρι τώρα.

Η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση (QE) είναι η αγορά δανείων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών από μια κεντρική τράπεζα. Μια τέτοια ενέργεια θα σηματοδοτούσε ριζική αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ η οποία μέχρι σήμερα, πιεζόμενη και από τη Γερμανία, αρνιόταν να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Ο Βάιντμαν, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό οικονομικό ιστότοπο MNI ότι το περιθώριο δράσης των συμβατικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ, όπως για παράδειγμα η μεταβολή των επιτοκίων, είναι περιορισμένο.

«Τα μη συμβατικά μέτρα που εξετάζονται αποτελούν αχαρτογράφητη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να συζητήσουμε για την αποτελεσματικότητά τους αλλά επίσης για το κόστος και τις περενέργειες», τόνισε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γενικώς αποκλείεται. Όμως θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθεί η απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης».