CVC Capital: Τι σχεδιάζει για Vivartia, υγεία, ασφάλειες, εμπόριο και μαρίνες

Αφού εδραίωσε τη θέση της στον κλάδο υγείας, κι αφού επένδυσε στους νευραλγικούς τομείς των μαρινών και του εμπορίου, τώρα η CVC Capital, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο, κινείται ολοταχώς για να κατακτήσει και τον κλάδο τροφίμων της χώρας.  Έχει υποβάλει δεσμευτική πρόταση εξαγοράς στον όμιλο MIG, στον οποίο ανήκει η εταιρεία τροφίμων Vivartia, που στην ομπρέλα της βρίσκονται μεταξύ άλλων οι φίρμες ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, αλλά και Goody’s, Everest, Flocafe.   Κρίσιμη η 6η Νοεμβρίου, που θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

Παράλληλα, η CVC, μεγαλομέτοχος των νοσοκομείων Υγεία, Ιασώ General και Metropolitan διερευνά την είσοδό της και σε άλλους νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς πρόθεση αποτελεί να αξιοποιήσει θέση που κατέχει στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας, επενδύοντας συνδυαστικά και στον ασφαλιστικό τομέα.

Η Ελλάδα όμως την ενδιαφέρει πολύπλευρα: Τον Απρίλιο του 2020, κατά τη διάρκεια της γενικής καραντίνας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, η CVC αποκτούσε συμμετοχή στη Skroutz, την πλατφόρμα αναζήτησης και σύγκρισης προϊόντων και τιμών skroutz.gr, που ίδρυσαν το 2005 οι κ.κ. Χατζηγεωργίου, Αυγουστίδης και Δήμου. Αποκτώντας σημαντικό μερίδιο στην πλατφόρμα, που  μηνιαίως δέχεται 8,5 εκατ. μοναδικές επισκέψεις, η CVC διείσδυσε και στον κλάδο του εμπορίου.

Εδώ και μερικούς μήνες επίσης, το fund έχει επενδύσει και στις μαρίνες, αποκτώντας από τον τουρκικό όμιλο Dogus, τη δραστηριότητά του στον εν λόγω τομέα σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συγκεκριμένα, μέσω της θυγατρικής της CVC Capital VII, τον Ιανουάριο του 2020, η CVC απέκτησε τις συμμετοχές της τουρκικής D-Marin στις μαρίνες της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα, της Λευκάδας και του Φλοίσβου, κάνοντας έτσι συνέταιρο της και την Lamda Developoment.

Στο «μικροσκόπιο» ο κλάδος τροφίμων

Όσον αφορά τη Vivartia, οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της, καθώς η δεσμευτική πρόταση που υπέβαλε η CVC Capital Partners, έχει καταληκτική ημερομηνία την 6η Νοεμβρίου, οπότε και θα αξιολογηθούν οι όροι τη συμφωνίας.

Το «deal» κρύβει αρκετές δυσκολίες, καθώς οι υποχρεώσεις της ελληνικής εταιρείας τροφίμων, ξεπερνούν τα 424 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, την πόρτα των τραπεζών για να επενδύσουν στη Vivartia, είχαν «χτυπήσει» κι άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στο παρελθόν, τόσο από την ελληνική όσο και από τη διεθνή αγορά, όμως οι συζητήσεις των δύο πλευρών, δεν προχώρησαν περαιτέρω.   Παράγοντες της αγοράς τώρα, εκτιμούν ότι αυτό το deal έχει προοπτικές για να προχωρήσει, καθώς οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει το 2018 για τον όμιλο Υγεία, ο οποίος από τη MIG μεταβιβάστηκε στη CVC.

Ο κλάδος τροφίμων για την ισχυρή επενδυτική εταιρεία, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, δεδομένου, ότι η μεσογειακή διατροφή κερδίζει όλο και μεγαλύτερο «έδαφος» στην παγκόσμια αγορά.  Παράγοντες μάλιστα της αγοράς λένε ότι εκτός από τη CVC, πολλά ξένα funds, βολιδοσκοπούν επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο τροφίμων της χώρας. Έτσι, δικαιολογείται και το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τη Vivartia, η οποία υπενθυμίζεται, ότι ιδρύθηκε το 2006 μετά από συγχώνευση με απορρόφηση των εταιρειών Δέλτα Πρότυπος Βιομηχανία Γάλακτος, Chipita International, Goody’ s και Γενική Τροφίμων (Μπάρμπα Στάθης). Το 2007 ο Δ. Δασκαλόπουλος της Δέλτα αποχώρησε από το σχήμα, ενώ το ίδιο έκανε και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος της Chipita το 2010.

Η θεαματική είσοδος και οι κινήσεις «ματ»

Από την ίδρυση της το 1981 έως και σήμερα η CVC Capital Partners έχει επενδύσει κεφάλαια μεγαλύτερα των 134 δισ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο, υλοποιώντας πάνω από 300 επενδύσεις, ενώ σήμερα διαχειρίζεται assets αξίας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Γραφεία της λειτουργούν σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

www.newsit.gr