Click away και lockdown: Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά αν το «πατήσει» ο Μητσοτάκης

Η συνεδρίαση το μεσημέρι της Πέμπτης, 10.12.2020, ήταν μαραθώνια και οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αφού μελέτησαν αναλυτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχει περιθώριο ανοίγματος του λιανεμπορίου, με μόνη εξαίρεση τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Η περίπτωση της επαναλειτουργίας των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων (mall) αποκλείστηκε εξ’ αρχής, για την αποφυγή του συνωστισμού.

Τα στοιχεία είναι ακόμη ανησυχητικά και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, χαλάρωσης και αύξησης της κινητικότητας στον πληθυσμό. Όλη η χώρα, με εξαίρεση την Πελοπόννησο και τα νησιά, όπως τονίστηκε, βρίσκεται στο “κόκκινο” από άποψη πληρότητας του συστήματος Υγείας.

Είμαστε πολύ κοντά στον όλεθρο…

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αύξηση της κινητικότητας στον πληθυσμό κατά 20%, θα αυξήσει αυτόματα τον δείκτη μεταδοτικότητας από το 0,8 σήμερα, άνω του 1, με ολέθρια αποτελέσματα για το ΕΣΥ.

“Δεν σηκώνει η χώρα νέες μεταδόσεις”, κατέληξαν ομόφωνα οι επιστήμονες.

Πώς θα λειτουργήσει το click away χωρίς να επηρεαστεί η κινητικότητα του πληθυσμού

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τη μεγάλη ψυχολογική πίεση και κόπωση που υπάρχει στον πληθυσμό, αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη των πολιτών να πραγματοποιήσουν τις γιορτινές αγορές τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στην εισήγησή τους προς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, να επιτραπεί από την ερχόμενη Δευτέρα, η αγορά των προϊόντων μέσω διαδικτύου και η παραλαβή τους από τα καταστήματα με ραντεβού και με τη χρήση sms μετακίνησης.

Ο λόγος που δεν επιλέχθηκε μια ημερομηνία πιο κοντά στα Χριστούγεννα, δηλαδή μετά τις 20 Δεκεμβρίου, είναι για να μην “πέσουν” όλες οι αγορές μαζί.

lockdown

Αναλυτικά οι αγορές μέσω του συστήματος click away, θα γίνονται ως εξής:

  • Ο καταναλωτής θα επιλέγει το προϊόν, θα πραγματοποιεί την παραγγελία και θα προπληρώνει την αξία του, διαδικτυακά.
  • Στη συνέχεια θα κλείνει ραντεβού συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, για την παραλαβή του προϊόντος.
  • Οι καταστηματάρχες θα έχουν την ευθύνη να τηρούν αραιά τα ραντεβού ανά πελάτη.
  • Την ημέρα της παραλαβής του προϊόντος, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να στείλει συγκεκριμένο sms το οποίο θα οριστεί από την κυβέρνηση
  • Θα παραλαμβάνει το προϊόν έξω από το κατάστημα, χωρίς να επιτρέπεται η είσοδός του σε αυτό.
  • Εάν υποβληθεί σε έλεγχο θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει τον λόγο της μετακίνησής του, με το sms που έχει στείλει, αλλά και την απόδειξη πληρωμής του προϊόντος. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται το σχετικό πρόστιμο.

Τονίζεται δε, ότι επειδή δεν θα υπάρχει αυξημένη ανάγκη εξυπηρέτησης των πελατών εντός του καταστήματος, θα απασχοληθούν και λιγότεροι υπάλληλοι.

Αν δεν λειτουργήσει το click away όπως ορίζεται από τους ειδικούς, θα απαγορευθεί!

Το να μην αυξηθεί η κινητικότητα τις ημέρες των εορτών, είναι για τους επιστήμονες “κόκκινη γραμμή”.

Η εισήγηση προς την κυβέρνηση είναι οι αγορές μέσω click away να οργανωθούν με τρόπο τέτοιο ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός. Εικόνες όπως του Harrods στο Λονδίνο, ή της Ερμού και της Μητροπόλεως στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα πρέπει με τίποτα να ζήσουμε φέτος.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα επαναξιολογηθεί σε μία εβδομάδα και αν κριθεί ότι δεν τηρείται με ασφαλή τρόπο, οι αγορές μέσω click away, θα απαγορευθούν.

Με ποιο σκεπτικό ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία

Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων να σημειωθεί ότι αφορά μόνο τα συνοικιακά βιβλιοχαρτοπωλεία και όχι τα πολυκαταστήματα που πωλούν -μεταξύ άλλων- και βιβλία. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να εισηγηθούν το άνοιγμά τους, καθώς όπως κατέληξαν στη συζήτησή τους, το βιβλίο αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν χριστουγεννιάτικο και εποχικό δώρο.

Συμφώνησαν δε, ότι προωθεί μια φιλοσοφία και μια κουλτούρα πνευματικότητας, η οποία συμβαδίζει με το κλίμα της εσωτερικότητας των ημερών.

Το κυριότερο, όμως, που έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους ήταν ότι πρόκειται για έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων, που δεν ξεπερνούν τα 1.800 σε όλη την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με τον ελάχιστο αριθμό υπαλλήλων που απασχολούν, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τον έναν, κατέληξαν ότι το άνοιγμά τους είναι ασφαλές και δεν θα επηρεάσει την κινητικότητα του πληθυσμού.

www.newsit.gr