36.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Χρυσοχοΐδης: Τέλος οι μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία – Δεν υπάρχει μεγάλη αναμονή στις θεραπείες των καρκινοπαθών

Στα θέματα της Υγείας και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, αναφέρθηκε ο υπουργός ΥγείαςΜιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αρχικά, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχολίασε την υπάρχουσα κατάσταση με φαινόμενα όπως λίστες αναμονής στα χειρουργεία, αιτήσεις καρκινοπαθών για θεραπείες που μένουν αναπάντητες για εβδομάδες, νοσοκομεία που δεν μπορείς να βρεις κρεβάτι και τη φυγή γιατρών στο εξωτερικό.

Η αποπομπή της διοίκησης του Βενιζέλειου

Συνέχισε λέγοντας ότι -όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός- είναι προτεραιότητά του η Υγεία και 100 μέρες μετά τις εκλογές, έχουν γίνει κάποια βήματα, ενώ σχολίασε και την αποπομπή του διοικητή του Βενιζέλειου, λέγοντας πως: «Ο καθένας από εμάς που αναλαμβάνει μια δημόσια θέση πρέπει να είναι αφοσιωμένος στην αποστολή αυτή. Όταν δεν μπορείς, δεν θέλεις και κυρίως το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, δεν πρέπει να συνεχίσεις να υπάρχεις σε αυτή τη θέση. Με αυτή την έννοια ήμουν χθες στο Ηράκλειο επί πολλές ώρες, μετά από πολύ μεγάλη προετοιμασία για να διαχειριστώ ένα ζήτημα που είχε σχέση με τη λειτουργία του νοσοκομείου, τα χειρουργεία. Βρήκαμε λύσεις, αλλά χρειάζεται συνέχεια, χρειάζεται επαγρύπνηση. Χρειάζεται αυτοί οι οποίοι διοικούν τα νοσοκομεία να είναι, όπως οφείλω εγώ, κάθε μέρα όρθιος, 24 ώρες άγρυπνος και σε κινητοποίηση σε επαγρύπνηση, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουμε κάθε θέμα.

Κοιτάξτε τι έγινε. Πάμε σε ένα άλλο θέμα. Κοιτάξτε τι έγινε στο Ισραήλ πριν από λίγες μέρες έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Γιατί δεν ήταν άγρυπνοι, γιατί δεν υπήρχε επαγρύπνηση. Θέλω να πω, όταν διαχειρίζεσαι ανθρώπινες ζωές σε όλα τα επίπεδα. Εκεί ήταν το θέμα της ασφάλειας, εδώ είναι το θέμα της υγείας. Οφείλεις να είσαι άγρυπνος».

Για τις αλλαγές στις διοικήσεις νοσοκομείων ανέφερε: «Ψηφίζεται ένας νόμος σε λίγες μέρες από το υπουργείο Εσωτερικών που θα καθορίσει κριτήρια αντικειμενικά, έτσι ώστε να επιλεγούν οι κατά το δυνατόν αξιότεροι και ικανότεροι. Δεν μας αφορά ο κομματικός χώρος, μας αφορά η αξιοσύνη τους, ικανότητα τους και η κρίση των επιτροπών στις οποίες και τα τεστ τα οποία θα υποβληθούν».

Μιλώντας για τα κίνητρα και ειδικά για τους μισθούς που θα προσελκύσουν στελέχη, απάντησε πως: «Πρέπει να δώσουμε και καλύτερους μισθούς. Αυτό είναι σίγουρο και θα το προβλέψουμε κι αυτό».

Συνέχισε μιλώντας για τις 10.000 προσλήψεις στην Υγεία που είχαν ανακοινωθεί προεκλογικά και είπε: «Το μεγαλύτερο μέρος τους, ένα μεγάλο μέρος τους θα γίνει το 2024», ενώ για τις συνταξιοδοτήσεις ανέφερε: «Κοιτάξτε, αυτό είναι μια άσκηση η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει ακόμη, αλλά να υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο φεύγουν σε σύνταξη κάποιες χιλιάδες ανθρώπων. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια φεύγουν αρκετοί διότι είναι οι πρώτοι άνθρωποι που μπήκαν στο ΕΣΥ, συμπληρώνουν συντάξιμου χρόνου και φεύγουν. Αλλά νομίζω. Ότι θα καλύψουμε τουλάχιστον πάνω από 1 προς 1. Πάνω από 1 από μία αποχώρηση, μία είσοδος».

Ως προς το αν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για να ενταχθεί στο ΕΣΥ με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ να λένε ότι ένας στους τρεις επιτυχόντες σε προκηρύξεις που αφορούν τον τομέα της υγείας δεν εμφανίζεται τελικά να αναλάβει εργασία, κυρίως όταν οι θέσεις δεν είναι στην Αττική, τόνισε πως: «Αληθεύει χωρίς να είναι απόλυτο, Γιατί υπάρχουν περιοχές που έχουν ελκυστικότητα. Αντιθέτως, είναι κάποιες περιοχές που μόνιμα βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις. Θέλω να σας πω ότι υπάρχει ένα συνολικότερο ευρωπαϊκό θέμα.

Λείπουν ένα εκατομμύριο εργατικά χέρια από τον τομέα της Υγείας. Ένα εκατομμύριο και από εμάς εδώ λείπουν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι και με πολύ μεγάλη προσπάθεια προσπαθούμε να προσελκύσουμε ανθρώπους. Γιατί φαίνεται ότι η αγορά εργασίας, προσφέρει εναλλακτικές λύσεις, καλύτερες, με καλύτερες αμοιβές, ενδεχομένως και δεν προτιμάει κάποιος να πάει να δουλέψει σε ένα νοσοκομείο στο Δημόσιο».

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω ανέφερε ότι: «Κοιτάξτε υπάρχουν τα 5 – 6 πράγματα στο εξωτερικό, ή υπάρχουν εδώ από κάποιους, στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι τόσο εύκολα. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχει σταθερότητα. Πράγματι, υπάρχει ένα καθεστώς σε ευημερούσες χώρες. Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι δύσκολα και πολύ πιεστικά και πολλοί με πολύ μεγάλο άγχος και στρες και μεγάλη πίεση. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να ξαναδούμε τα οικονομικά της υγείας συνολικά και τα μισθολογικά των γιατρών».

Για το αν θα αλλάξουν τα μισθολογικά στον χώρο της Υγείας και θα διαφοροποιηθούν από τα υπόλοιπα του δημοσίου, σχολίασε πως: «Αφήνω ένα παράθυρο, όχι εγώ, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει. Με τον πρωθυπουργό θα συζητήσουμε και αυτός θα κάνει τις όποιες ανακοινώσεις όταν έρθει η ώρα. Με την έννοια να εξετάσουμε τα οικονομικά, τα μισθολογικά των γιατρών και όχι μόνο όλα τα ζητήματα τα οικονομικά και των νοσηλευτών. Γιατί εξίσου μεγάλο πρόβλημα προσέλκυσης έχουμε και στους νοσηλευτές…».

Για το αν θα δοθούν κίνητρα σε γιατρούς, προκειμένου να πάνε στην περιφέρεια, ο κύριος Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι αυτό θα λυθεί μόνο με ειδικά κίνητρα. «Μόνο με ειδικά κίνητρα και οικονομικά αλλά και κίνητρα να πάει να μείνει στην Ιθάκη για παράδειγμα, ένα μικρό χρονικό διάστημα, το πολύ δύο χρόνια και από εκεί να έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί όπου είναι τα οικογενειακά του, τα συμφέροντά του» εξήγησε. Τα κίνητρα θα τα δούμε πολύ σύντομα είπε ακόμα ο υπουργός Υγείας. «Έρχονται κάποιες ανακοινώσεις και στη συνέχεια η νομοθέτηση. Αλλά όλα αυτά, επαναλαμβάνω, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί».

«Άμεσα θα λυθεί το ζήτημα με τις μεγάλες λίστες αναμονής στα χειρουργεία»

Για τις λίστες αναμονής των χειρουργείων τόνισε «όλη την ώρα που συζητάμε, συζητάμε για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλο το προσωπικό το οποίο πραγματικά χρειάζεται μεγάλη φροντίδα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Είναι ο πυλώνας του συστήματος. Από την άλλη πλευρά, το κεντρικό πρόσωπο του συστήματος είναι πολίτης. Σημασία έχει να είναι αυτός ικανοποιημένος. Να βελτιώσουμε το αίσθημα του, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που του παρέχουμε. Άρα πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας την προσοχή στον πολίτη, στον ασθενή» τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία λοιπόν είναι να δούμε αν έχει πρόσβαση ο ασθενής σε υπηρεσίες Υγείας, οι οποίες ανταποκρίνονται στο πρόβλημά του και στην προσδοκία να θεραπευτεί και να κάνει το επόμενο βήμα στη ζωή του. Αν έχει κάτι σοβαρό ή αν δεν είναι κάτι σοβαρό, είναι ένα τακτικό χειρουργείο. Γιατί γι’ αυτά μιλάμε.

Όταν λέμε για λίστες χειρουργείου, εννοούμε χειρουργεία τα οποία είναι τα τακτικά, τα απλά χειρουργεία, μια κήλη, μια χολή. Τέτοια πράγματα τα οποία είναι κατά χιλιάδες, όπως είπατε. Τι κάνουμε λοιπόν τώρα; Πριν από λίγες ημέρες ψηφίσαμε έναν νόμο, μια διάταξη η οποία λέει ότι όλες οι λίστες των χειρουργείων θα ανέβουν σε μια πλατφόρμα. Βγαίνει μια υπουργική απόφαση αυτές τις μέρες και άρα λοιπόν θα έχουμε μια καθαρή εικόνα πόσοι συμπολίτες μας στο σύστημα περιμένουν ουρά για να εγχειριστούν. Όταν θα έχουμε αυτή την εικόνα σε ένα μήνα περίπου, τότε θα αποφασίσουμε πώς θα το κάνουμε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω να πω στην εκπομπή σας, χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πάρουν σειρά να χειρουργηθούν άμεσα». Συμπλήρωσε ότι «αυτό είναι μια πολιτική την οποία θα ανακοινώσουμε την ώρα που πρέπει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο πολίτης ψάχνει ένα γιατρό να χειρουργηθεί, ένα νοσοκομείο να γίνει η επέμβαση χωρίς να υποβληθεί σε δαπάνες. Αυτό λοιπόν θα γίνει και με τον γιατρό του και χωρίς δαπάνες. Αλλά την ώρα που θα έρθει ακριβώς αυτή η απόφαση που θα πάρουμε θα την ανακοινώσουμε».

Στην ερώτηση αν αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σύμπραξη ιδιωτικού – δημόσιου τομέα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι «θα μπορούσε να περιλαμβάνει και αυτό. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω, γιατί δεν θέλω να πω πράγματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμη γνωστά, γιατί επαναλαμβάνω, δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε μια καθαρή εικόνα πόσοι άνθρωποι πραγματικά περιμένουν στην ουρά για να εγχειριστούν».

Για το αν μπορεί να δούμε και απογευματινά χειρουργεία σημείωσε ότι «θα το δούμε, θα το εξετάσουμε. Κοιτάξτε, θα εξετάσουμε όλες τις εκδοχές προκειμένου το σύστημα μας να γίνει αποτελεσματικό, προσβάσιμο απόλυτα στους ασθενείς και να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του να περιμένουν οι άνθρωποι μήνες, εξάμηνα, οκτάμηνο να χειρουργηθούν ή να περιμένουν να κάνουν θεραπεία».

«Υπάρχει κάτι που είναι προς τιμήν του συστήματος, των γιατρών κλπ. Όλες αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις που περιμένουν, επαναλαμβάνω, είναι τακτικά χειρουργεία. Σας έχω πει ό, τι υπάρχει ογκολογικό περιστατικό, οποιοδήποτε σοβαρό περιστατικό, πόσο μάλλον τραύμα κλπ. αυτά αμέσως μέσα σε ένα δεκαήμερο το πολύ αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Και ξέρετε, αυτές είναι οι μεγάλες επεμβάσεις. Παραδείγματος χάριν, μία γυναικολογική ογκολογική επέμβαση μπορεί να κρατήσει και 5 – 6 ώρες που σημαίνει ότι ουσιαστικά ένα χειρουργείο, ένα χειρουργικό τραπέζι κλείνει για ένα συγκεκριμένο ασθενή. Αυτές οι μεγάλες επεμβάσεις γίνονται στον δημόσιο τομέα, στο δημόσιο νοσοκομείο και δεν γίνονται πουθενά αλλού».

Κληθείς να μιλήσει για το φακελάκι «εγώ επιμένω σε αυτό που έλεγα ότι υπάρχει μια υψηλή ποιότητα γιατρών χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχει και χαμηλή ποιότητα γιατρών σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά υπάρχει ένα επίπεδο γιατρών που είναι κορυφαίοι. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός γιατρών οι οποίοι είναι αξιοθαύμαστοι στο πόσο αφοσιωμένοι στη δουλειά τους. Εγώ πραγματικά τους εκτιμώ και τους θαυμάζω, όχι γιατί είμαι υπουργός Υγείας, αλλά γιατί είμαι ένας πολίτης που βλέπει τώρα πια από κοντά όλο αυτό το κλίμα. Και υπάρχουν πάρα πολλά νοσοκομεία, να σας πω το Βενιζέλειο που λέγατε προηγουμένως, έχει χειρουργήσει το πρώτο οκτάμηνο του 2023 8.000 Κρητικούς και υποθέτω ότι περιμένουν άλλες 2.000, δεν ξέρω, υπολογίζω με βάση τη λίστα».

Επιπλέον ανέφερε ότι «ως πολιτικός προέρχομαι από πολλές κρίσεις που διαχειρίστηκα. Όταν διαχειρίζεσαι κρίσεις, όταν δηλαδή ένα πράγμα δεν είναι αυτή τη στιγμή όπως το θέλεις και είναι σε κρίση, εσύ οφείλεις να είσαι άγρυπνος και να διαχειρίζεσαι την κρίση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι καθημερινά φροντίζεις και με προοπτική προς το μέλλον να μην υπάρχουν προβλήματα. Και αν υπάρχουν, ζητάς στήριξη, βοήθεια. Ακριβώς αυτό πρέπει να γίνεται τώρα».

«Για το φακελάκι τι φταίει η διοίκηση ή οι γιατροί;» ήταν η επόμενη ερώτηση, με τον υπουργό Υγείας να απαντά ότι «πέρα από το αξιόποινο της υπόθεσης και όσα κατά καιρούς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας το θέμα είναι το εξής ότι πρέπει να καθαρίσουμε το σύστημα από αγκυλώσεις, να το κάνουμε ευέλικτο, ανοιχτό έτσι ώστε να υπάρχει, να πέσει φως και διαφάνεια. Η λίστα, για παράδειγμα, τώρα, αυτή τη στιγμή είναι ένας παράγοντας διαφάνειας. Είναι ένα μέτρο που θα αποφύγουμε τη διαφθορά. Θα ξέρουμε κάθε μέρα ακριβώς σε ποιο νοσοκομείο, σε ποιο χειρουργείο, σε ποιο γιατρό υπάρχει εκκρεμότητα».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για θέμα διαφάνειας που αφορά το θέμα των φαρμάκων. «Αυτή τη στιγμή κάνω μία προσπάθεια, κάνουμε μια προσπάθεια, συνεχίζοντας την προσπάθεια που έκανε και προκάτοχοί μου, να γνωρίζει ο πολίτης πού βρίσκονται τα φάρμακά του, αν υπάρχουν τα φάρμακά του και πού μπορεί να τα βρει».

«Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία υπηρετούν περί τους 2.000 υπαλλήλους με προγράμματα της ΔΥΠΑ για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 57 ετών. Οι συμβάσεις πολλών έληξαν, θα παραταθούν ή όχι;» ήταν η ερώτηση που ακολούθησε και ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι « Κοιτάξτε, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό γιατί δεν είμαι ο υπουργός Εργασίας, αλλά είναι άνθρωποι που πραγματικά είναι πολύτιμοι. Προσφέρουν υπηρεσίες[…] αν ερωτηθώ (σ.σ.θα εισηγηθώ) βεβαίως ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν στο σύστημα γιατί προσφέρουν υπηρεσίες καθημερινά και πολλοί από αυτούς μάλιστα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, από τραυματιοφορείς μέχρι διοικητικοί».

Σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της υγείας, ο υπουργός Υγείας είπε μεταξύ άλλων πως: «Η δική μας πρόθεση είναι όλη αυτήν τη συνεργασία που υπάρχει να τη συστηματοποιήσει, αλλά κυρίως να τη βάλουμε κάτω από κανόνες διαφάνειας, καθαρότητας, έτσι ώστε αυτός που θα ωφεληθεί, γιατί αυτό έχει σημασία στο τέλος, θα είναι ο ασθενής ο οποίος δεν πρέπει να πληρώνει σε μια χώρα δημοκρατική, φιλελεύθερη, ευρωπαϊκή να χρησιμοποιεί το ταμείο του ένα μεγάλο γίγαντα που λέγεται ΕΟΠΥΥ».

Μίλησε επίσης για το ποια από τα νοσοκομεία θα ανακαινιστούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. «Τα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία είναι όλα καινούργια. Της Αθήνας τα νοσοκομεία, τα μεγάλα που αντιπροσωπεύουν και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της νοσηλείας, είναι παλιά νοσοκομεία. Αυτά χρειάζονται σταδιακά να εκσυγχρονιστούν από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτή τη στιγμή το ταμείο ανάκαμψης έχει 1,2 δισ. και κυρίως θα ανακαινιστούν τα ΤΕΠ, τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, γιατί είναι η πρώτη εικόνα που έχει ο πολίτης μπαίνοντας στο νοσοκομείο μέσα από ένα έκτακτο περιστατικό», είπε.

Σχετικά με τον εξοπλισμό τους και αν αυτός είναι απαρχαιωμένος, δήλωσε: «Έχουμε φτάσει στο εξής σημείο. Έχουμε παντού εξοπλισμούς, πολύ σύγχρονους ρομποτικούς. Οι άνθρωποι μας λείπουν. Δεν υπάρχει σύγχρονο μηχάνημα που να μην δουλεύει και στα νοσοκομεία μας και όπου υπάρχει έλλειμμα, είμαστε άμεσα εκτεθειμένοι. Οι βλάβες στα μηχανήματα γίνονται πάντα. Κρατάνε από κάποιες ώρες μέχρι κάποιες μέρες. Τα έχουν λύσει αυτά τα θέματα τα νοσοκομεία. Δεν είναι δυνατόν όμως ένα νοσοκομείο, να μπορεί να βγάλει παραγωγή πχ. “τόσων μαγνητικών” ή “τόσων αξονικών” εξετάσεων κατά τη διάρκεια της μέρας και οι άνθρωποι πηγαίνουν στα ιδιωτικά μέσα από τη διαδικασία του ΕΟΠΥΥ. Το θέμα αυτό λοιπόν είναι συμπληρωματικός ακριβώς ο ιδιωτικός τομέας».

Πρόσθεσε πως ράντζα υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόνο στην Αττική και κυρίως στο Αττικό Νοσοκομείο, που είναι ένα νοσοκομείο «θηριώδες πανελλαδικής εμβέλειας, έχει καλούς γιατρούς και πολλές φορές εκεί συγκεντρώνονται άνθρωποι στην εφημερία είτε έρχονται για να μπουν στο νοσοκομείο, είτε έρχονται με το ασθενοφόρο για να μπουν δηλαδή για κάτι έκτακτο και πολλές φορές δημιουργείται πρόβλημα».

Τόνισε ξανά πως: «Δεν είναι το πρόβλημά μας τα υλικά, τα θεραπευτικά υλικά, στα φάρμακα, τα μηχανήματα ούτε τα σεντόνια. Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι».

Σχετικά με το αν οι συγχωνεύσεις επαρχιακών νοσοκομείων είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασύνδεση των νοσοκομείων. Δηλαδή να γίνεται μια ακτινογραφία σε ένα νησί, να τη διαβάζει κάποιος και να τη δίνει οδηγίες με τηλεϊατρική. Αυτά έχουμε ανάγκη τώρα, αυτά τα πράγματα, την τεχνολογία έχουμε ανάγκη να μπει γρήγορα στο σύστημα».

Σχετικά με το αν πέτυχε «Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού», ανέφερε: «Είναι σε πρώτη εφαρμογή. Θα έρθει συμπληρωματική πολιτική για το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι θα πετύχει με την εξής έννοια, ότι οι Έλληνες έχουμε όλοι τον προσωπικό μας γιατρό. Έχουμε μια σχέση, είτε αυτός είναι ένας παθολόγος είτε οικογενειακός μας γιατρός. Πρέπει όμως να μπούμε σε αυτή τη λογική του οικογενειακού γιατρού ή του προσωπικού γιατρού. Γιατί αυτό σιγά – σιγά τώρα που θα γίνει ο φάκελος ασθενούς, από αυτόν θα ξεκινάει μια εικόνα της υγείας μας για να μεταφέρεται παντού, σε όποιο γιατρό και σε όποιο νοσοκομείο χρειαστεί».

Εξηγώντας αν θα αλλάξει κάτι στην πρωτοβάθμια περίθαλψη ώστε να μην επιβαρύνονται τόσο τα νοσοκομεία, ανέφερε: «Αρκετά και είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες προκειμένου να απορροφήσουν τα Κέντρα Υγείας περιστατικά, απλά. Να γίνουν εξετάσεις έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται για το παραμικρό».

Εκσυγχρονισμός στο ΕΚΑΒ

Σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του ΕΚΑΒ είπε: «Φέρνουμε τώρα το νομοσχέδιο του ΕΚΑΒ, σε λίγες μέρες το ανακοινώσουμε και προχωράμε αρκετά γρήγορα έτσι ώστε και καινούργια οχήματα να πάρουμε. Αλλά πάλι δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Προκηρύξαμε πριν από ενάμιση μήνα 270 θέσεις εδώ στην Αττική για δύο χρόνια θητεία, τραυματιοφορείς ασθενοφόρου», προσθέτοντας πως δεν ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.

Ανακοίνωσε επίσης πως «θα προκηρύξουμε τώρα 800 μόνιμες θέσεις και ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση και μέχρι τέλος του χρόνου θα πάρουμε άλλα 55 περίπου ασθενοφόρα».

Στον λόγο που δεν έρχονται άνθρωποι να δουλέψουν ανέφερε πως «μετά τον covid έχει διαφοροποιηθεί η αγορά εργασίας. Προσφέρονται πολλές ευκαιρίες στους πολίτες, κυρίως στους νέους, για απασχόληση με πολύ περισσότερα χρήματα και ίσως πιο ευχάριστη γι’ αυτούς δουλειά. Γιατί δεν είναι ευχάριστο πράγμα να δουλεύεις ένα ασθενοφόρο»

Απαντώντας στο τι είναι το Εθνικό Μητρώο Ασθενών είπε: «Δύο πράγματα προτεραιότητες. Είναι ο φάκελος, ο ψηφιακός φάκελος. Δηλαδή εσείς πάτε στο γιατρό σας για κάποιο θέμα από τον προσωπικό γιατρό που ανοίγει το φάκελο σας με τον κωδικό. Για να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα. Έχει πρόσβαση μόνο αυτός. Βλέπει ακριβώς συνταγογραφεί ή παραπέμπει. Το δεύτερο ο χάρτης Υγείας. Δηλαδή ξέρουμε από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε περιοχή, τι δομές υγείας έχουμε, τι προσωπικό έχουμε, πού θέλουμε να μετακινήσουμε, τι θέλουμε να κάνουμε έτσι ώστε να δουλεύει όλος ο χώρος της υγείας σωστά, ενιαία».

Θεραπείες καρκινοπαθών

Μίλησε για τις θεραπείες κατ΄ οίκον και τις θεραπείες των καρκινοπαθών. «Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους, αυτά τα φάρμακα που παίρνονται, λαμβάνονται από τον ΕΟΠΥΥ, χορηγούνται και παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Πολλά από αυτά είναι πολύ ευαίσθητα γιατί είναι ψυγείου. Αυτή τη στιγμή κάθε φορά που κάποιος παραδείγματος χάρη, μια κυρία ασθενής από καρκίνο μαστού θέλει να κάνει τη θεραπεία της. Πολλές φορές μπορεί να πάει και απ’ έξω να στηθεί για να πάρει αυτή τη θεραπεία. Όλα αυτά λοιπόν τώρα με ένα διαγωνισμό που γίνεται πολύ σύντομα θα φτάνουν στο σπίτι του ασθενούς ή στο νοσοκομείο ή τη δομή που γίνεται αυτή η θεραπεία».

Σχετικά με τις θεραπείες των καρκινοπαθών είπε πως: «Όλα τα φάρμακα είναι στη διάθεση των γιατρών να τα διαθέσουν στους ασθενείς. Ανάλογα με τη γνωμάτευση και την ένδειξη που έχει το φάρμακο και υλικό το αμφισβητεί κανείς». Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει θέμα μεγάλης αναμονής σε ό,τι αφορά τις θεραπείες των καρκινοπαθών. Θα φτιάξουμε καλύτερες εγκαταστάσεις, καλύτερες υποδομές για να υπάρχει ένα περιβάλλον ευχάριστο, με στήριξη ψυχολόγου.

Μάλιστα, σκοπεύουμε να δώσουμε και τη μέρα που κάνει η σύζυγος κάποιου ή ο σύντροφος κάποιου να πηγαίνει να παίρνει άδεια από τη δουλειά του και να είναι μαζί της και να έχουμε ψυχολόγους να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα γιατί έχουμε κάποιες μεγάλες χορηγίες που πιστεύω πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες δομές χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής», ότι περιορίζει ο ΕΟΠΥΥ τα φαινόμενα καταχρηστικής συνταγογράφησης. «Από έρευνες που γίνονται από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ με βάση μια απόφαση που έχει υπογραφεί από τον κ. Πλεύρη και τώρα την συνυπέγραψα κι εγώ, πλέον προχωρήσαμε λοιπόν και ορίσαμε κάποιες προδιαγραφές, γιατί πραγματικά οι πόροι είναι πολύτιμοι, και τους έχουν ανάγκη οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, οι πιο ευάλωτοι πολίτες, οι πιο φτωχοί και δεν μπορούμε να τους σπαταλάμε. Στην Ελλάδα πχ ανά χίλιους κατοίκους 169 περίπου αξονικές. Στα μέλη του ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος είναι 88,89. Σχεδόν διπλάσια είναι εδώ. Γιατί;».

Ελλείψεις φαρμάκων και εξαγωγές

«Ο ΕΟΦ με δική μου εντολή έχει υπογράψει τρεις αποφάσεις απαγόρευσης. Μετά από έρευνα που έκανε ο ίδιος ο ΕΟΦ, οι υπηρεσίες του, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ελλειμματικά φάρμακα, τα οποία ψάχνουν οι γονείς των παιδιών ή οι ασθενείς να βρουν στα φαρμακεία και δεν υπάρχουν. Ο πρώτος λόγος (που δεν υπάρχουν φάρμακα) είναι ότι έχει διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Τα φάρμακα που παράγονται στην Ινδία και στην Κίνα. Δυστυχώς η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο λάθος που άφησε τη βιομηχανία να φύγει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μεταφέρθηκε στην Ασία, με αποτέλεσμα να μείνουμε χωρίς φάρμακα», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Η Ελλάδα είναι τυχερή από μια άποψη, γιατί ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής γίνεται εδώ. το 30-35% της συνολικής κατανάλωσης αφορά γενόσημα φάρμακα εξαιρετικής ποιότητας, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά, συνταγογραφούνται κλπ. Άρα είμαστε τυχεροί».

www.newsit.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων