Χατζηδάκης: Θα προστατεύσουμε τους αδύναμους από τους πλειστηριασμούς

xatzidakis

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια μεταβατική ρύθμιση για το 2014 που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των «πραγματικά αδύναμων», όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην επικείμενη άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Σε ερώτηση για το πού θα τεθεί το όριο για την άρση της προστασίας, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ αυτών και του περιουσιακού προφίλ του εκάστοτε δανειολήπτη.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν οι “έξυπνοι” που δεν πληρώνουν και τα κορόιδα», τόνισε.

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης ΄πρόσθεσε ότι πέραν του επόμενου έτου, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν προβλέπει την αποδυνάμωση της υφιστάμενης δικαστικής προστασίας (βάσει των νόμων Κατσέλη και Στεργίου), η οποία είναι η «ισχυρότερη στην Ευρώπη», αλλά την αλλαγή του πλαισίου εξωδικαστικών προστασιών.

Μια «μόνιμη λύση» που θα επιτρέπει την εξωδικαστική ρύθμιση των διαφορών μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, με «αντικειμενικό, Ευρωπαϊκό τρόπο» και «χωρίς εντάσεις», είναι ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης,

Το μοντέλο αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα περιλαμβάνει ως πυλώνα τον θεσμό της διαμεσολάβησης, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως διευκολύνσεις και κώδικα καλών πρακτικών για τους καλοπληρωτές.

Προσέθεσε επίσης πως το υπουργείο επιδιώκει την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών στα ειρηνοδικεία.