28.2 C
Athens
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024

Χ. Δούκας: Το πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» έχει βαρύνουσα κοινωνική διάσταση

Την κοινωνική διάσταση που έχει το νέο πιλοτικό πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» του δήμου Αθηναίων, υπογράμμισε ο δήμαρχος, Χάρης Δούκας, κατά την παρουσίασή του στο Πανελλήνιο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο ‘Αμεσης Κοινωνικής & Ιατρικής Επέμβασης «Ανδρέας Γιαννόπουλος». Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της ΔΑΕΜ ΑΕ σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να υποστηριχθούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες που μένουν μόνοι τους και χρειάζονται τη βοήθειά μας. Το πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» έχει μία βαρύνουσα κοινωνική διάσταση. Δέσμευσή μας είναι ότι κανείς δεν θα βρίσκεται μόνος του σε μια δύσκολη στιγμή».

Και στη συνέχεια τόνισε: «70 ευάλωτοι συμπολίτες μας θα αποκτήσουν έναν έξυπνο βοηθό στο χέρι τους, έναν καθημερινό σύμμαχο, έναν φύλακα άγγελο που θα τους προστατεύει 24 ώρες το 24ωρο και θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τις υπηρεσίες του «Βοήθεια Στο Σπίτι» και του «Χαμόγελου του Παιδιού», για την κατάσταση της υγείας τους. Ήδη παραδώσαμε τα δύο πρώτα «έξυπνα» ρολόγια σε δημότες της Αθήνας. Θα συνεχίσουμε με σκοπό να κάνουμε την καθημερινότητά τους καλύτερη και πιο ασφαλή».

Προχθές, έγινε η παράδοση των πρώτων δύο «έξυπνων» ρολογιών από τον κ. Δούκα, σε ευάλωτους πολίτες της τρίτης ηλικίας στο Μεταξουργείο και στο Κολωνάκι. Το πρόγραμμα «Γερνάω έξυπνα» περιλαμβάνει τη δωρεά 70 έξυπνων ρολογιών, 10 για κάθε δημοτικό διαμέρισμα, σε ωφελούμενους του «Βοήθεια Στο Σπίτι». Τα βιομετρικά ρολόγια παρέχουν ποικίλες λειτουργίες, όπως η καταγραφή του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής και της πίεσης του χρήστη ανά πάσα στιγμή.

Σε περίπτωση κινδύνου, ο πολίτης μπορεί να ζητήσει βοήθεια, κρατώντας πατημένο για 5 δευτερόλεπτα το κουμπί «SOS» που βρίσκεται στο πλάι της συσκευής. ‘Αμεσα, θα στέλνεται σήμα προς τα τηλεφωνικά κέντρα των προγραμμάτων «Βοήθεια Στο Σπίτι» και «Χαμόγελο του Παιδιού», που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η αυτονομία του ρολογιού και αν εντοπιστεί κάποια δυσλειτουργία ή πτώση ή απώλεια αισθήσεων θα πραγματοποιείται κλήση προς τον πολίτη που το φοράει από το κέντρο παρακολούθησης. Αν δεν ανταποκριθεί στην κλήση, θα ειδοποιούνται άμεσα το ΕΚΑΒ και η Ελληνική Αστυνομία. Μάλιστα είναι καταχωρημένος στην πλατφόρμα και ο ιατρικός τους φάκελος, ώστε ο ιατρός που θα αναλάβει το περιστατικό να έχει άμεση πρόσβαση στο ιστορικό και στα φάρμακα του ασθενούς. Τέλος, το gps καταγράφει και την ακριβή τοποθεσία του ατόμου, για να μπορεί να εντοπιστεί σε περίπτωση που έχει αποπροσανατολιστεί ή χαθεί.

Κατά την παρουσίαση ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε: «Η νέα αυτή υπηρεσία, δίνει τη δυνατότητα με τα «έξυπνα ρολόγια» να έχουμε live εικόνα της κατάστασης που βρίσκεται ο κάθε συνάνθρωπός μας που το φοράει, καταγράφοντας βιομετρικά δεδομένα (πίεση, παλμούς κ.λπ.), ανιχνεύοντας πτώση και παράλληλα παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μαζί του, με φωνή. Το «Χαμόγελο του Παιδιού», που διαχρονικά στηρίζει τους θεσμούς και σταθερά επιδιώκει στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση πανελλαδικά, συμπράττει στο νέο αυτό εγχείρημα, θέτοντας τα μέσα και τους ανθρώπους του στη διάθεση των πολιτών».

Και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΜ Λάζαρος Καραούλης είπε: «Βάζουμε στον πυρήνα του δήμου Αθηναίων την τεχνολογία. Με τα «έξυπνα ρολόγια» υποστηρίζουμε τους πιο αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σχεδιάσαμε αυτό το πρόγραμμα για να συμβάλλουμε ουσιαστικά στην καλυτέρευση της ζωής τους, εκσυγχρονίζοντας τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες μας».

Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Ροή Ειδήσεων