Μπαλτάκος: Ο Σαμαράς διοικεί τη χώρα στην πιο δύσκολη κρίση από την Επανάσταση του 1821

1F78E43FB8B99A11FD59898CCA6874F3

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, μίλησε τη Δευτέρα σε ραδιοσταθμό.
Όπως σχολίασε ο κ. Μπαλτάκος: «η τρόικα και το Μνημόνιο είναι μια μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας και όλη η προσπάθεια γίνεται για να σταθούμε στα πόδια μας και έτσι να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτούς όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Χωρίς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος «είμαστε σβησμένοι από τον χάρτη», είπε χαρακτηριστικά ο και εξήγησε: «Με αυτό πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις και έχουμε επιλογές. Χωρίς το πλεόνασμα, δεν έχουμε καμία επιλογή. Είμαστε αιχμάλωτοι. Αυτή τη στιγμή δείχνει η κατάσταση ότι πηγαίνουμε να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε άλλες επιλογές, τις οποίες δεν είχαμε μέχρι πρόσφατα. Συνεπώς, και με βάση τις δυνατότητες που έχει δείξει ο Σαμαράς μέχρι τώρα – μην ξεχνάμε ότι διοικεί τη χώρα επί ενάμιση χρόνο με 29% και έχει επιτύχει πράγματα που άλλοι πρωθυπουργοί δεν τα διανοήθηκαν, όχι απλά δεν τα πέτυχαν, με 44% – νομίζω ότι όλα είναι εφικτά».
Στην συνέχεια, επέρριψε ευθύνες στις ως τώρα πολιτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στο μνημόνιο και στην τρόικα που χρηματοδοτεί την οικονομία: «δεν μπορεί να πει κανείς το ανάποδο, ότι η τρόικα είναι μια φωτεινή σελίδα στην ιστορία της χώρας. Επιπλέον, πράγματι είναι έτσι (χρηματοδότησε τη χώρα), αλλά την τρόικα εμείς τη φέραμε. Δεν ήρθε μόνη της. Εμείς τη φέραμε, με τις συμπεριφορές και τις πολιτικές δεκαετιών και δεν είναι θέμα ευθύνης τώρα, εάν φταίει η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ πιο πολύ. Το σίγουρο είναι ότι εμείς τη φέραμε και εμείς θα την αναγκάσουμε να φύγει, πετυχαίνοντας τους στόχους μας. Αυτό είναι το ζητούμενο».

«Το αν υπάρχει ή όχι πρωτογενές πλεόνασμα, το λέει το υπουργείο Οικονομικών και η Στατιστική Υπηρεσία, όχι η τρόικα. Δεν τους πέφτει λόγος και δεν ξέρουν. Εμείς ξέρουμε» τόνισε ο κ. Μπαλτάκος σχετικά με την απόδειξη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος.
Φυσικά, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, σχολίασε τις διαπραγματεύσεις και τις αντιστάσεις που προβάλλει ο Πρωθυπουργός στις απαιτήσεις των δανειστών. «Ο βαθμός αντίστασης στην τρόικα και στις πιέσεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αντιστάσεις του Πρωθυπουργού του ίδιου. Ο Πρωθυπουργός, όταν κατορθώνει να διοικεί τη χώρα με 29% στην πιο δύσκολη κρίση που πέρασε από την Επανάσταση του 1821 – γιατί δεν νομίζω να υπήρξε δυσχερέστερη πρωθυπουργία από του Σαμαρά τώρα – δεν νομίζω ότι πείθει κανέναν ότι δεν θα το καταφέρει, ιδιαίτερα μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που σημαίνει ότι έχει τα χέρια του λυμένα. Προσωπικά, είμαι πολύ αισιόδοξος».