Αύριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων

ENFIA

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αναμένει εντόςτης ημέρας την απάντηση της τρόικα, προκείμενου να προχωρήσει αύριο Τετάρτη στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στη Βουλή.
Ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής πως  οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν ώστε η ψήφιση του σχεδίου νόμου να προχωρήσει πριν την ψήφιση του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού κάτι που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου.

Παρ’όλο που είχε προγραμματισθεί το νομοσχέδιο να παρουσιαστεί πρώτα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πριν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο  τελικά αυτό δεν θα γινει. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείονται μικροδιορθώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, χωρίς να ανατρέπεται η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Στο τελικό σχέδιο νόμου του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων δεν προβλέπεται άρση αδικιών που προκαλούνται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται σε εξωπραγματικά επίπεδα σε σχέση με τις εμπορικές αξίες.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επί του θέματος ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στον ΟΟΣΑ στην επιβάρυνση των ακινήτων και τώρα βρίσκεται στη μέση. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο φόρος ακινήτων είναι ο δικαιότερος φόρος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που έχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και πολλά έσοδα από τη φοροδιαφυγή επενδύονται σε ακίνητα.

Ο κ.Στουρνάρας σημείωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες χρησιμοποιούνται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για την κατάταξη των ακινήτων και δεν επιβάλλεται ο φόρος πάνω σε αυτές. Τόνισε ακόμα ότι δεν ήταν δυνατόν να αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες τώρα διότι θα έπρεπε να αυξηθούν στις λαϊκές γειτονιές , όπως το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, και να μειωθούν στα βόρεια προάστια.