Στην τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της βίας, αφού έχει έρθει ήδη σε διαβούλευση, που ολοκληρώνεται αύριο Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου, στις 2.00 μ.μ.. Το νομοσχέδιο φέρει το όνομα “Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις” και γίνεται έκκληση να συμμετάσχουν όλοι στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας απόψεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/ypepth/?p=2344.

Σύμφωνα τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, στόχος είναι να βρεθεί πεδίο συνεννόησης με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου με βάση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Την περασμένη Δευτέρα έγινε στο υφυπουργείο Αθλητισμού η πρώτη συνάντηση της τετραμερούς (κυβέρνηση, ΕΠΟ, ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ), με τον Σταύρο Κοντονή να δηλώνει αμέσως μετά:

“Ζητήσαμε τη βοήθεια των διεθνών ομοσπονδιών και πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε σε συμφωνία ώς τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των επαφών. Όλοι ενδιαφερόμαστε για το καλό του αθλητισμού και τα μέτρα που προωθούμε έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία του. Κανένας δεν προσπαθεί να κάνει κάτι εν κρυπτώ. Χρειάζεται συνεργασία και εμείς πιστεύουμε στον διάλογο. Δεν επιθυμούμε ρήξεις και μονομερείς ενέργειες. Συζητήσαμε το θέμα του εκδημοκρατισμού των ομοσπονδιών μέσω της αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Αυτό το κάναμε για λόγους διαφάνειας και αξιοπιστίας και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε θετικά συμπεράσματα”.

Στα μέσα της εβδομάδας και σε συνέντευξή του στη NOVA, o υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε:

“Ο αθλητισμός ελέγχεται προστατεύεται και εποπτεύεται από το κράτος. Άρα το κράτος θα παρεμβαίνει σε θέματα αθλητισμού και σε θέματα ομοσπονδιών. Στην Ελλάδα υπάρχει αυτοδιοίκητο σε πολλούς οργανισμούς, όπως οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα πανεπιστήμια κ.ά. Το κράτος νομοθετεί. Θα πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν πως η Βουλή και η κυβέρνηση θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν την κοινωνία και την κοινωνική ειρήνη. Εμένα μου έκανε εντύπωση πως σε έναν τομέα το κράτος απείχε. Θεωρώ ότι όπου βλέπουμε παθογένειες υπάρχει μία κατάσταση διαπλοκής, κάποιοι οι οποίοι απαιτούν να μην ελέγχονται. Το έχω ξαναπεί ότι μου έκανε αλγεινή εντύπωση και δεν πίστευα πως το κράτος, που επιβάλλει τα πρόστιμα, δεν είχε τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες”.

Η παθογένεια της διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου αποδείχθηκε με πανηγυρικό τρόπο και στη συνεδρίαση της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη. Κατά τη διαδικασία ο Σταύρος Κοντονής αποκάλυψε “υφαρπαγή” πλαστής φορολογικής ενημερότητας από την ΕΠΟ, προκειμένου η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να εισπράξει έκτακτη επιχορήγηση 1,4 εκατ. ευρώ, που έχουν προορισμό τα σωματεία. Η ΕΠΟ είχε ζητήσει από άλλη ΔΟΥ, από εκείνη στην οποία ανήκει, φορολογική ενημερότητα, πράγμα το οποίο κατάφερε, αλλά τελικά η απάτη αποκαλύφθηκε και ο υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να μη δοθούν τα χρήματα:

“Υπεύθυνη γι’ αυτή την υπόθεση είναι η ΕΠΟ. Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Εμείς αυτές τις πρακτικές δεν τις αναφέρουμε στις διεθνείς συναντήσεις, τις οποίες κάνει το υπουργείο Αθλητισμού, για να ενημερώνουμε και τους ξένους παράγοντες που έρχονται στη χώρα και υπεραμύνονται ορισμένων καταστάσεων. Διότι δεν θέλουμε να εκθέτουμε την ΕΠΟ, γιατί θεωρούμε ότι μια τέτοια έκθεση βλάπτει τη χώρα. Όμως, θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν σε αυτόν τον τόπο ότι η Ελλάδα είναι συγκροτημένο κράτος δικαίου, ότι θα εφαρμόζεται ο νόμος και το Σύνταγμα προς κάθε κατεύθυνση και ανέλεγκτη και αυτόνομη νησίδα δεν υπάρχει ούτε αναγνωρίζει η ελληνική έννομη τάξη”.

Πηγή:http://www.avgi.gr