Ατελέσφορη και η 3η συνάντηση Χατζηδάκη- τρόικα

xatzidakis

Τρίτη κατά σειρά συνάντηση ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και την τρόικα για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Ο κ. Χατζηδάκης και η τρόικαί συναντήθηκαν δυο φορές μέσα στην ημέρα, μια το πρωί και μια το απόγευμα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ανώτερου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης: Αν πρέπει να καλύψουμε μια απόσταση 100 μέτρων, δεν έχουμε κάνει ούτε τα 20! Διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση.

Οι εκπρόσωποι της τρόικα αποχώραν από τη σύσκεψη για να συνεννοηθούν με τους ανώτερούς τους και έπειτα να αποφασίσουν αν θα υπάρξει και τέταρτη συνάντηση. Πάντως, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, αφού οι εκπρόσωποι της τρόικα αναχωρούν την Τρίτη για το Εurogroup, που συνεδριάζει την Τέταρτη.

Τα κριτήρια είναι ένα από τα αγκάθια, (εισοδηματικά, περιουσιακά, αντικειμενική αξία, κ.λπ.) που θα περιλαμβάνονται στη μεταβατική διάταξη για τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, η οποία θα ισχύσει το 2014.

Η κυβέρνηση επιμένει να μη δέχεται να πέσει η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας κάτω από τις 180.000 ευρώ.

Η διαφωνία μεταξύ τρόικα και ελληνικής πλευράς εντοπίζεται κυρίως στο μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για το έτος 2014. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι συμφωνία έχει υπάρξει σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των νόμων Κατσέλη (υπερχρεωμένα νοικοκυριά) και στους ενήμερους δανειολήπτες. Επίσης αρχική συμφωνία υπάρχει και για το μόνιμο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2015.