Αρβανιτόπουλος: 13 εβδομάδες είναι το 6μηνο, δε δεχόμαστε εκπτώσεις

arvanitopoulos

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εκτιμά ότι τη Δευτέρα το ΕΚΠΑ θα ανοίξει.

“Τα 35 από τα 36 Ιδρύματα λειτουργούν κανονικά πλην του ΕΚΠΑ. Το ΕΜΠ, στο οποίο ανεστάλη χτες την απεργία , λειτουργούσε κανονικά , στις 6 από τις 9 σχολές. Αλλά και στο Καποδιστριακό, αυτό το οποίο έγινε χτες, στη Συνέλευση Διοικητικών Υπαλλήλων, δίνει μία καλύτερη προσδοκία για την Δευτέρα” σημείωσε o υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εξαμήνου ξεκαθάρισε πως “η Πολιτεία θέτει το νομικό πλαίσιο και το νομικό πλαίσιο είναι σαφές και δεν πρόκειται να αλλάξει. Δηλαδή, ότι απαιτείται το ελάχιστο των 13 εβδομάδων για κάθε εξάμηνο, και δυο-τρεις εβδομάδες για κάθε εξεταστική. Αυτό δεν αλλάζει. Η εκπαιδευτική διαδικασία δε θα αλλοιωθεί. Το αυτοδιοίκητο ορίζει πως την ευθύνη για την οριοθέτηση του εξαμήνου την έχουν οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων. Συγκεκριμένα: 13 και 13 εβδομάδες ημερολογιακά, και 2-3 εβδομάδες για κάθε εξεταστική. Θα μπορούσε να πεί κανείς, ότι με την έναρξη των προγραμμάτων στο Καποδιστριακό από την Δευτέρα, η εκπαιδευτική διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου και το εξάμηνο να κερδηθεί . Σε κάθε περίπτωση, αυτό εναπόκειται στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Εμείς ως Πολιτεία πάντως, δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις όσον αφορά τις 13 εβδομάδες που απαιτούνται για κάθε εξάμηνο.”

Επίσης, ο υπουργός Παιδείας είπε “Δεν υπάρχει θέμα επιστράτευσης. Μια επιστράτευση είναι το έσχατο μέτρο σε μια δημοκρατία. Είναι ακόμα πιο επείγον και σοβαρό, ένα τέτοιο μέτρο να είναι απολύτως αιτιολογημένο και αποτελεσματικό. Γιατί, αν δεν είναι αποτελεσματικό, αυτό εγείρει ζητήματα νομιμοποίησης . Γνωρίζετε ότι αναγκάστηκα να εισηγηθώ την επιστράτευση των εκπαιδευτικών το περασμένο καλοκαίρι, διότι τότε εάν η απεργία γινόταν- έστω και σε μικρά ποσοστά-θα είχε ουσιαστικά βλάψει το αδιάβλητο και την ομαλή λειτουργία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Ήταν κάτι πολύ σοβαρό και δεν μπορούσαμε να μην προβούμε σε αυτό το έσχατο και ακραίο μέτρο”.