Άρθρο του Α. Τσίπρα στον Guardian: Η Ευρώπη δεν έχει βιώσει παρόμοια ανθρωπιστική κρίση εδώ και 60 χρόνια

tsipras_skeptikos.390Σε άρθρο του στον Guardian, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, διαμηνύει ότι η Αριστερά μπορεί να ξαναχτίσει την Ευρώπη πάνω σε μία δημοκρατική και προοδευτική βάση.
Ο κ. Τσίπρας τονίζει: «υπάρχει εναλλακτική λύση στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον μας να παλέψουμε για αυτήν», σημειώνοντας πως η «ανθρώπινη τραγωδία» από τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. «Η Ευρώπη δεν έχει βιώσει παρόμοια ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ επαναλαμβάνει πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

Επίσης, ο Αλ.Τσίπρας σχολίασε ότι: «περισσότεροι από 1.000 νέοι άνθρωποι την ημέρα προστίθενται στις τάξεις των ανέργων στην Ευρώπη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο “στρατός” των ανέργων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 10 εκατομμύρια».

Μάλιστα, μεταξύ άλλων σημείωσε πως: «στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα φέρνει αποτελέσματα, ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή, εν καιρώ ειρήνης, είναι πρωτοφανής: στο 27% η ανεργία, στο 60% η ανεργία των νέων, στο 25% η συρρίκνωση του ΑΕΠ, στο 40% η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος. Εντούτοις, το δημόσιο χρέος φτάνει το 180% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το 2010, όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα λιτότητας, ήταν στο 120%».

«Η ανθρώπινη τραγωδία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα» επισημαίνει και προσθέτει: «Οι μισθοί σε όλη την Ευρώπη έχουν περικοπεί, ενώ το κράτος πρόνοιας έχει περιοριστεί σε πρωτοφανή βαθμό, στη μεταπολεμική εποχή. Η Ευρώπη δεν έχει βιώσει παρόμοια ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά, για να χρησιμοποιήσουμε μία φράση του Νέλσον Μαντέλα, “ανθρωπογενής” φτώχεια».