Απόρριψη του Ναπολιτάνο στο αίτημα Μπερλουσκόνι για προεδρική χάρη

QUIRINALE,ABBASSARE TENSIONI O LEGISLATURA E'A RISCHIO +

Ο ιταλός πρόεδρος Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο πρωτίστως απέρριψε εκ νέου και κατηγορηματικά το αίτημα του Μπερλουσκόνι για προεδρική χάρη και έπειτα επιτέθηκε με τον πλέον ευθύ τρόπο στον Καβαλιέρε κατηγορώντας τον για εκφράσεις «από τις οποίες λείπει κάθε μέτρο» -ο οποίος προσπαθεί να κινητοποιήσει όσες δυνάμεις του έχουν μείνει για την ψηφοφορία στη Γερουσία την Τετάρτη, καλώντας και σε συγκέντρωση εναντίον του«πραξικοπήματος».

Η κεντροαριστερά συμφωνεί απόλυτα με το Ναπολιτανό, καθώς και η κεντροαριστερά με τον Αλφάνο να λέει “όχι¨στο κάλεσμα του Καβαλιέρε.

Ο Μπερλουσκόνι μετά το «ναι» της επιτροπής της Γερουσίας σε ύστατη προσπάθεια να το αποτρέψει, εξαπέλυσε νέο κρεσέντο πολεμικής το Σάββατο μιλώντας στη νεολαία της «αναστημένης» Forza Italia, καταγγέλλοντας ξανά πραξικόπημα και καλώντας σε συγκέντρωση υπέρ του την ημέρα της ψηφοφορίας.

Ο Καβαλιέρε αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος ζήτησε χάρη, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «έχει την αξιοπρέπεια να μην ζητήσει προεδρική χάρη», η οποία όμως παρ’όλα αυτά θα έπρεπε να έρθει «χωρίς δισταγμό από τον πρόεδρο». Επιπλέον,έκανε έκκληση σε όποιον γερουσιαστή της κεντροδεξιάς διατίθεται να του αναγνωρίσει «το ρόλο του» (ψηφίζοντας, προφανώς, κατά της αποπομπής του).

Ο Ναπολιτάνο αρνήθηκε για άλλη μία φορά να δώσει την προεδρική χάρη που… «δεν ζήτησε» ο Μπερλουσκόνι και κατακεραύνωσε τα σχόλια και την στάση που επιμένει να κρατά ο Μπερλουσκόνι.

«Όχι μόνο δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για προεδρική παρέμβαση» ανέφερε η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας, «αλλά πλέον γίνονται δηλώσεις και αναφορές ακραίας βαρύτητας, χωρίς κανένα μέτρο τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε ύφος» υπογράμμισε αναφορικά με τα όσα είπε ο Καβαλιέρε.