«Απόλυτη πολιτική βούληση» για σταθερό ευρώ

Την «απόλυτη πολιτική βούληση» της ευρωζώνης να σταθεροποιήσει το ευρώ  επεσήμανε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα στο Πεκίνο με τον κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο.

Αναφερόμενη στην εμπορική διαμάχη με την Κίνα σχετικά με τις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ, η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία δεν σχεδιάζει να καταθέσει αγωγή εναντίον του Πεκίνου και τόνισε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα προβλήματα μέσω συνομιλιών.

Η γερμανίδα καγκελάριος πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή της στην Κίνα μέσα σε ένα χρόνο, συνοδευόμενη από τη μεγαλύτερη γερμανική αντιπροσωπεία που έχει επισκεφτεί ποτέ την Κίνα.

Πέραν της συνάντησης της ίδιας με τον κ. Τζιαμπάο, επτά γερμανοί υπουργοί θα έχουν σήμερα συνομιλίες με αντίστοιχους κινέζους ομολόγους τους.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν οκτώ επίσημες συμφωνίες.

Η κ. Μέρκελ αναμένεται να πιέσει την Κίνα να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στην κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη, ενώ θα συζητηθούν τα θέματα της Συρίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, καθώς και άλλα διεθνή ζητήματα.

Κατά την παραμονή της στην Κίνα, η γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί και ένα εργοστάσιο της Airbus στην πόλη Τιαντζίν στη βόρεια Κίνα, όπου θα ανακοινωθούν δύο μεγάλες συμφωνίες.

Τη Μέρκελ συνοδεύουν περισσότεροι από 100 γερμανοί επιχειρηματίες. Εν όψει της επίσκεψης, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την «ειδική σχέση» που αναπτύχθηκε μεταξύ της Γερμανίας και της Κίνας, με βάση τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας.