Απολύσεις και λουκέτα το β΄ εξάμηνο

louketo

Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Χειρότερο θα είναι ο δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα είναι σε σχέση με το πρώτο, αφού 110.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή μισθών και πάνω από τις μισές απειλούνται με λουκέτο το επόμενο εξάμηνο.

Τη στιγμή που ήδη έχουν κυριαρχήσει οι κακής ποιότητας ευέλικτες μορφές, αλλά και προβλέψεις για εκτίναξη φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, διατυπώνεται φόβος για απώλεια 90.000 θέσεων εργασίας. Η εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων στους πολιτικούς έχει κλονιστεί επικίνδυνα, με το 40,5% να τοποθετεί την ανάκαμψη από το 2020 και μετά.

Τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Marc ΑΕ δείχνουν ότι, χειρότερο θα είναι για τις επιχειρήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2013, σε σχέση με το πρώτο. Περίπου 110.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών, πάνω από τις μισές δηλώνουν αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου το επόμενο εξάμηνο και αναμένεται η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων να είναι 40.000.

Το τελικό καταφύγιο στο οποίο αναμένεται να προχωρήσουν μαζικά το επόμενο διάστημα είναι η έμμεση ή άμεση αναδιάρθρωση του εργασιακού κόστους και η κατάσταση που επικρατεί εκτιμάται ότι ελλοχεύει τον κίνδυνο απώλειας 85.000 – 90.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί), ενώ το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.