Από τα μεγάλα χρέη θα ξεκινούν οι κατασχέσεις καταθέσεων

theoxaaris

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έχει ήδη δώσει εντολή στις εφορίες να προχωρούν σε κατασχέσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ξεκινώντας από τα πιο μεγάλαχρέη.

 

«Έχω ζητήσει να λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από τις Εφορίες ιεραρχικά. Δηλαδή να ξεκινούν από τα πιο μεγάλα χρέη και σταδιακά να πηγαίνουν προς τα πιο μικρά», είπε ο Χάρης Θεοχάρης, επιβεβαιώνοντας πως έχει ήδη ενεργοποιηθεί και το ηλεκτρονικό κατασχετήριο τραπεζικών καταθέσεων.

Υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις φορολογουμένων που η εφορία προχωρεί σε κατασχέσεις μικροποσών, διότι οι υποθέσεις τους βρίσκονται κοντά στα όρια της παραγραφής. «Δυστυχώς στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει ευελιξία», τονίζει και ξεκαθαρίζει πως όσοι εγκαίρως ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν απειλούνται από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Χθες έπειτα από εντολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, εφορία της Αττικής πραγματοποίησε την πρώτη πιλοτική κατάσχεση τραπεζικού υπολοίπου το οποίο ανήκε σε επιχείρηση με ληξιπρόθεσμο χρέος προς το δημόσιο ύψους περίπου 100.000 ευρώ.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανέρχεται  στα 62,88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 22,98 δισ. ευρώ οφείλονται από φυσικά πρόσωπα και 39,89 δισ. ευρώ από 487.686 επιχειρήσεις. Από τα 62,88 δισ. ευρώ μόνον 15-20 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.