Η απάντηση Παπανδρέου: Αν με είχε βρίσει ο Σαρκοζί, θα είχα απαντήσει αναλόγως

sarkpap

Ο Γιώργος Παπανδρέου απήντησε με 4.435 λέξεις, μέσω συνεργατών του,  στα όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες μέρες, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο για όσα άκουσε να λέει ο Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες.

Ο Γιώργος Ελενόπουλος, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, σε ένα μακροσκελές κείμενο απαντά σε όλα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες: από το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι τη συνάντηση των Καννών και όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν εκεί.

Για «να αποκατασταθεί η αλήθεια γύρω από αυτά, καθώς μέχρι τώρα μιλούν κάποιοι που δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν ένα πολύ μικρό μέρος όσων διαδραματίστηκαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο», όπως σημειώνεται στην απάντηση.

Ο συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου αναφέρεται στα πιο πρόσφατα που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τις αποκαλύψεις στο βιβλίο «Το δίλημμα» του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο σχετικά με τη συνάντηση των Καννών, στα «γαλλικά» του Ν. Σαρκοζί, στο πως ο κ. Παπανδρέου κατέληξε στην απόφαση για το δημοψήφισμα, στην οποία εμμένει και σήμερα.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στις εξελίξεις από την αρχή του 2010, για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, για το ΔΝΤ και τη συμμετοχή του στον μηχανισμό στήριξης και αποκαλύπτει ότι η ΕΕ είχε αποφασίσει, με επιμονή της Άνγκελα Μέρκελ για τη συμμετοχή του πριν συζητηθεί και αποφασιστεί η ένταξη της Ελλάδας, για την άρνηση του κ. Σαμαρά να συμφωνήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας τον Ιούνιο του 2011, για τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έναντι της πρότασής του για δημοψήφισμα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι αρνήθηκαν την παρέμβαση της ΕΚΤ για την αγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, κάτι που, αν γινόταν όπως είχε ζητήσει η Ελλάδα, θα αποσοβούσε την κρίση, όπως αποκαλύπτεται. Αναφέρεται και στην πρώτη σκληρή διαπραγμάτευση, τον Οκτώβριο του 2010 προκειμένου να μην αρθεί το δικαίωμα των χωρών-μελών που είχαν ενταχθεί ή θα εντάσσονταν στον μηχανισμό, να μετέχουν με δικαίωμα ψήφου στα κοινοτικά όργανα.

Κάννες

Δύο πράγματα διαψεύδονται για τη συνάντηση των Καννών:
-Ο κ. Θαπατέρο ήταν παρών και
-Ο Γάλλος Πρόεδρος αντέδρασε, μεν έντονα για το δημοψήφισμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μίλησε υβριστικά στον κ. Παπανδρέου, που αν είχε συμβεί θα ελάμβανε και την κατάλληλη απάντηση.

Και σημειώνεται ότι αν αυτά έχουν λεχθεί κάπου αλλού, σε κάποια άλλη συνάντηση «είναι, προφανώς, απαράδεκτα».
Το δημοψήφισμα

Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο αναφέρει στο βιβλίο του ότι ο Νικολά Σαρκοζί αποκάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου “γαμημένο ψυχοπαθή”

Αναφορικά με το δημοψήφισμα αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων, ότι κατέστη η μόνη δυνατή διέξοδος λόγω της στάσης του κ. Σαμαρά, ενώ ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερώσει, σχετικά, τους εταίρους το καλοκαίρι του 2011 .

Ο κ. Παπανδρέου, αφού πήρε την οριστική του απόφαση, ενημέρωσε τους εταίρους για τις λεπτομέρειες της απόφασης, την οποία στήριζε η κ. Μέρκελ. Μετά τη συνάντηση, Μέρκελ και Σαρκοζί μιλούν με δεδομένο ότι το δημοψήφισμα θα γίνει.

Η μη πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος αποδίδεται στις αντιδράσεις που υπήρξαν, από αντιπάλους του μνημονίου που ξαφνικά έγιναν θιασώτες του, από τα ΜΜΕ, τους πάσης φύσεως «ενδιαφερόμενους», αλλά και σε ένα μέρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.