Απαγόρευση στους ομόφυλους γάμους με δημοψήφισμα στην Κροατία

omofuloimarried

Για την απαγόρευση του γάμου των ομοφυλοφίλων διεξάγεται αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα επί προτάσεων στην Κροατία. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα της Κροατίας για τον ορισμό του γάμου ως ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Οι συντηρητικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Καταδικάζουν έντονα υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ερώτημα που τίθεται στου ψηφοφόρους είναι αν ο γάμος θα πρέπει να καθορίζεται από το Σύνταγμα ως «η ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα» στην χώρα αυτή των 4,2 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έγινε πρόσφατα μέλος της ΕΕ και στην οποία η Καθολική Εκκλησία -η οποία προσέφερε την πλήρη υποστήριξή της στην διοργάνωση αυτού του δημοψηφίσματος- διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν χθες στις 08:00 ώρα Ελλάδος και παρέμειναν ανοιχτά ως τις 20:00 ώρα Ελλάδος. Αναμένεται το σύνολο του αποτελέσματος.

Το δημοψήφισμα αυτό θα είναι έγκυρο ασχέτως ποσοστού συμμετοχής.

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στο Ζάγκρεμπ με το σύνθημα «το Σύνταγμα δεν είναι παιχνίδι» και ζητώντας από τους Κροάτες να ψηφίσουν κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο στην τρέχουσα μορφή του, δεν περιλαμβάνει κανέναν ορισμό για τον γάμο.

«Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν το δικαίωμα στην αγάπη και την ευτυχία. Κανείς δεν ζητεί να εξασφαλίσει κάτι που θα έβλαπτε τους άλλους, αλλά μόνον το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην φυσιολογική ζωή. Πριν από 100 χρόνια τα δικαιώματα των γυναικών αποτελούσαν το αντικείμενο τέτοιων δημόσιων συζητήσεων» δήλωσε η Μπάρμπαρα Νόλα,  ηθοποιός που αγωνίζεται κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Δημοσκόπηση δείχνει πως το 68% των ψηφοφόρων θέλει να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα και το 27% «όχι».

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς κάλεσε το έθνος να ψηφίσει «όχι», σημειώνοντας ότι διαφορετικά οι Κροάτες θα δείξουν ότι «δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν την διαφορετικότητα».

«Αν [το δημοψήφισμα] επιτύχει, το μήνυμα θα είναι ότι θέλουμε να αποκλείσουμε μια διαδικασία την οποία βλέπουμε σαφώς στον δημοκρατικό κόσμο, αυτήν της ισότητας όλων των ανθρώπων ασχέτως της διαφορετικότητάς τους, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό» σημείωσε ο Γιοσίποβιτς.

Επίσης η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Κροατία μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον τους γάμους μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου.